.
ARKIV FOR
NYHEDSOVERSIGT
(NB! Siden opdateres ikke længere)
www.tonnysamputationsite.dk


Denne side viser en oversigt over det forløb og de oplevelser som jeg har været igennem fra amputationen og tiden derefter.

Oversigten kommer i dato orden med den nyeste dato først og den ældste dato i slutningen af siden. Den ældste dato er den 9. september 2008, hvor jeg får foretaget amputationen af mit venstre underben. En dag som jeg aldrig glemmer - men også en dag som jeg aldrig fortryder.

Det var et godt valg for mig og den situation, som jeg befandt mig i.


14. juni 2012: Hej igen!

Nu er det vist på tide, at jeg vågner lidt op fra den sovepude, som jeg har lagt på i noget tid og kommer med noget ny information til denne hjemmeside. Det er efterhånden ved at være et stykke tid siden, at jeg sidst har tilføjet noget til siden her.

I gennem de sidste mange måneder har jeg haft det godt med min protese. Efter at have den samme skål til stumpen i ca. 1½ år, så var tiden kommet til at få lavet en ny en som passede bedre. Jeg var kommet op på 4 tykke stumpsokker, så det var ikke for tidligt med en ny skål. Den har jeg nu fået lavet hos Ortos i Kolding og jeg har netop modtaget den tilbage igen, da den har været inde og få lagt kul-look på. Det er rigtig flot lavet - nok det flotteste jeg har haft indtil dato.

I sidste uge var jeg sammen med Christina Winther, som også er underbens-amputeret, på besøg hos Ortos, hvor vi fik information om de nye fødder Össur har udviklet. Her var 2 medarbejdere som 'underviste' på svensk. Ikke helt forståeligt i mine ører, men noget kunne jeg da få ud af det. Jeg fik lov til at prøve 2 forskellige fødder. Jeg fik lov til, at afprøve den nye Flex-Foot fra Össur i 14 dage.

Det er den som du kan se et par billede af herunder. Flex foden er faktisk rigtig fed at gå på, da den kan dreje i foden til siderne som hvis man havde et fodled - næsten. Össur arbejder på, at komme så tæt på en rigtig ankelfunktion som muligt - og jeg tror, at de har fat i den lange ende - men der er lidt vej endnu...

 

.
Her kan du se hele protesen med Flex-Foot og min nye proteseskål med fornemt kul look.
  .
Her ser du mekaniken på lidt tættere hold. Det er den grå kugle, som gør foden bevægelig til siderne

NB! Husk at du er meget velkommen til at tilmelde dig gruppen 'Aktive Amputerede i Danmark' på Facebook. Her kan du møde en masse fantastiske mennesker og du kan få svar på eventuelle spørgsmål du måtte have.


 


Tonny's sovepude!


21. oktober 2011: Jeg er netop kommet hjem fra efterårsferien, som hele familein har holdt på Bornholm. En fantastisk ferie med mange gode oplevelser.

I min postkasse finder jeg det nyeste blad fra Montebellos Vennekredst. Heri er bragt en artikel om mit ophold på Montebello i Spanien 2010.

Det er første gang, at jeg modtager bladet - men da min adresselabel er på bagsiden, så regner jeg med at modtage bladet i fremtiden.

På et senere tidspunkt vil samme artikel blive bragt i AmputationsNyt!


1. oktober 2011: Min Montebello artikel er blevet taget så godt i mod, at Lene Olesen fra AmputationsNyt også gerne vil bringe den i deres blad. Hun forventer at artiklen bringes i december nummeret af AmputationsNyt eller i et senere nummer.

11. september 2011: Jeg er blevet bedt om at skrive en artikel omkring mit ophold på Monbello 2010. Jeg sender i dag min artikel og nogle udvalgte billeder til Solveig Hansen som er redaktør for et lille Montebello blad.

26. - 28. august 2011:

Så blev det endelig tid til Sahva's Løbeskole 2011 for benamputerede som igen afholdes i Farum Park. I år har jeg med Dorte Pedersen og Søren Larsen med tur/retur. Vi ankommer til Farum Park omkring kl. 17.30 - tidsnok til at få hele arrangementet med. Fredag aften byder på hyggelig samvær i kælderen, hvor vi får information og kan lære hinanden lidt at kende. Vi er samlet ca. 45 benamputerede samt et større hold af fysioterapeuter og bandagister.

Lørdag starter arrangementerne kl. 9.00, hvor man har mulighed for at deltage i bl.a. balance, boldspil, klatring, løb, spinning, svømning m.m. Efter aftensmaden er der igen hyggeligt samvær i kælderen diverse drikkevarer, chips og småkager.

Søndag er der træning i selvforsvar og låsetekniker hos den lokale karateklub. Efter middagsmaden er det atter tid til at rejse tilbage mod Jylland. Tak til Sahva for et rigtig godt og sjovt arrangement. Vi ses igen i 2012!


14. august 2011:

Så lykkedes det endeligt for Gert Rune at gennemføre en flot Ironman. Han er en ægte aktiv amputeret. Du kan læse mere om Rune og endda booke ham, hvis du besøger hans flotte hjemmeside her.

Et STORT tillykke herfra med den flotte præstation. Det var sgu' godt gået, Rune!


10. august 2011: Kolding Ugeavis bringer i dag en artikel om den benamputerede Gert Rune, som den kommende søndag skal deltage i en Ironman konkurrence med navnet 'Copenhage Challenge'. Herfra sendes et stort 'pøj pøj' til Gert Rune med håbet om, at han gennemfører sit forehavende.

Du kan læse artiklen fra Kolding Ugeavis ved at klikke her.


1. august 2011: I dag har jeg oprettet Facebook-gruppen 'Nye Danske Aktive Amputerede', da den gamle gruppe 'Danske Aktive Amputerede' af ukendte årsager var 'smadret'. Mange medlemmer af gruppen inklusive mig selv, kunne ikke få adgang til gruppen. Medlemmer af den gamle gruppe er blevet bedt om at tilslutte sig den nye gruppe. Hvis du ikke allerede er medlem og du er en aktiv amputeret, så se at få tilsluttet dig den nye gruppe. Her møder du ligesinede som du kan stille spørgsmål og få gode råd af. Vel mødt!

23. juni - 17. juli 2011: Så er det endelig sommerferie igen. En af de tider på året som jeg ser mest frem til. Sommerferie er lig med 'kør-selv-ferie' i vores familie. Turen går igen i år til Camp Soline ved Biograd Na Moru i Kroatien - samme campingplads, som vi besøgte for 2 år siden. Det var dog med lidt snurren i maven - for det var på selvsamme campingplads, at problemerne med mine bylder startede. Denne gang skulle hygiejnen være helt i top. Nu havde jeg både 'Medi-Skrub - desinficerende sæbe', 'DO2 - DeoCrystal Spray' og min uunværlige vandtætte gummistrømpe fra www.drycorp.com med i bagagen, så jeg kunne stå op og tage bad i mobilhomets brusekabine. Stumpen blev vasket mindst 2 gange dagligt med Medi-Skrub. Når jeg skulle på udflugter med familien, så fik stumpen en gang DO2 - DeoCrystal Spray for at mindske svedudvikling. Det kan jeg godt anbefale. Denne sommerferie nede i varmen gav mig IKKE nye problemer med bylder og knuder i knæhasen.

Én af denne sommerferies sjoveste udflugter foregik på såkalde QUADS eller 4-hjulede 200 cc motorcykler. Min kone og jeg på én, mine 2 sønner på anden og min datter kørte bag på guidens QUAD. Så gik det ellers derudaf over stok og sten på en 80 km. lang tur rundt om Kroatiens største sø. Det var FEDT og ikke mindst STØVET!!!
Benet klarede strabadserne og de 2 gange jeg fik kramper i stumpen, så måtte jeg køre i stående position.


31. maj 2011: Jeg modtager i dag bekræftelse min tilmelding til 'Sahva's Løbeskole for benamputerede 2011' som igen afholdes i Faurm Park. Arrangementet afholdes i perioden 26. - 28. august 2011.

Jeg glæder mig til at deltage i arrangementet igen i år, hvor programmet bl.a. byder på løb, roning, dans, badminton, klatring, floorball, fitness og spinning samt svømning og taekwondo. Det skal nok give sved på panden.

Jeg vil desværre ankomme lidt forsinket til Løbeskolen, da jeg har et langt møde på arbejde som strækker sig til ud på eftermiddagen. Så det bliver nok lidt sent inden jeg kan køre herfra Kolding.


29. maj 2011:

Det er tidlig morgen og jeg starter ud herfra Kolding med kursen mod Hillerød på Nordsjælland. I dag skal jeg deltage i Sahvas arrangement 'Sportsdag for protesebrugere'. Der er 17 tilmeldte og mange kan jeg genkende fra løbeskolen sidste år. Der er også nye ansigter i mellem deltagerne. Dagen byder på en masse gode og sjove oplevelser. Først introduceres man til de enkelte sportsgrene, bordtennis, badminton, kørestolstennis og almindelig tennis af folk med stor erfaring i disse. Herefter får man så lov til at afprøve den enkelte sportsgren selv. Intet er så let som det umiddelbart ser ud til. Men det er sgu' sjovt...


21. maj 2011: Maj måneds version af Amputations Nyt skriver bl.a. at Sahva igen holder 'Løbeskole for benamputerede' i weekenden 26. - 28. maj 2011. Sahva afholder dette arrangement for 12. gang. Jeg skriver en mail til berit.mikkelsen@sahva.dk for at få tilsendt en invitation, når de bliver sendt ud i juni måned. Sidste års arrangement var en super oplevelse, hvor der var 43 aktive benamputerede. Jeg glæder mig til et nyt super arrangement og samvær med dejlige, glade og positive mennesker.

NB! Punktet 'Forløbsoversigt' i menubaren ændres fra i dag til 'Nyhedsoversigt', som nok er mere sigende idag.


14. maj 2011: I dag får jeg besøg af Lene Bek Mølgaard Jørgensen, som er journaliststuderende på Århus Journalisthøjskole. Lene er i gang med et såkaldt 'erfaringsinterview' i sin uddannelse. I den forbindelse har Lene besøgt men hjemmeside og fundet emnet om amputation interessant. Hun har efterfølgende taget kontakt til mig for at høre om jeg kunne tænke mig at blive interviewet. Det har jeg så sagt ja til.

Lenes besøg gik ganske fint. Hun fik svar på de spørgsmål som hun havde forberedt, samt taget nogle billeder af mig i forskellige situationer. Jeg modtager en kopi af hendes artikel til gennemlæsning og korrektion på mandag.


13. maj 2011: En mail fra Gitte Larsen, Sahva tikkede igår torsdag ind i min indbakke. Det var en indbydelse til 'Sportsdag for protesebrugere' - Et arrangement som skal afholdes lørdag den 28. maj 2011 i Frederiksborgcentret i samarbejde mellem Sahva, Amputationsforeningen og Dansk Handicap Idrætsforbund, DHIF.

Dagen er for protesebrugere som gerne vil udfordres på smidighed, balance, koordination og hurtighed. Der vil være undervisning i følgende sportsaktiviteter på dagen: Tennis, badminton og bordtennis.

Du kan få nærmere information om arrangementet ved at klikke på billedet her til højre. Du kan der se hele programmet for arrangementet.


3. maj 2011: Der er nu et nyt menupunkt 'Mortens beslutning' som fortæller historien om Morten Resekes beslutning for amputation. Fyens Stiftstidendes journalist Camilla Falkenberg og fotograf Asbjørn Sand har fulgt Morten igennem en længere periode og udarbejdet 3 flotte artikler om Morten og hans før, under og efter hans livs beslutning for et bedre liv. Morten er nu tilbage på sin store flotte motorcykel som han fint magter at køre med et kunstigt ben.

25. april 2011: Jeg har igennem et stykke tid arbejdet på at lave et andet layout til denne hjemmeside som nu også har fået sit eget domæne. Hjemmesiden er dags dato flyttet til ny bolig og vil fortsat ud i fremtiden blive vedligeholdt og udbygget med spændende ting omkring amputation.

17. april 2011: Jeg tager til formiddag en tur til Middelfart for at hente mig en frist søndagsudgave af 'Fyns Stiftstidende'. I dag bringes den første af 3 artikler om den tidligere politimand Morten Reseke og hans forløb som dækker både før, under og efter amputationen af hans venstre underben. Morten var tidligere på året på besøg hos mig med sine 2 børn, så de alle 3 kunne få en idé om, hvad Morten ville være i stand til efter sin amputation.

Journalist Camilla Falkenberg og fotograf Asbjørn Sand har fulgt Morten og lavet de 3 artikler. Jeg vil senere modtage alle 3 artikler i PDF format fra journalisten til brug på denne hjemmeside.


31. marts 2011:

Jeg har i dag talt med Asger Gøtje fra DTU i telefonen og besvaret de spørgsmål, som gruppen har stillet mig omkring deres projejkt. Jeg har fortalt Asger, at de er velkommen til at vende tilbage til mig, hvis de skulle have yderligere spørgsmål ang. det at være amputeret. Jeg har ligeledes anvist Asger og hans medstuderende til Facebook, hvor der findes flere grupper for amputerede. Her kan de stille spørgsmål til andre amputerede...


25. marts 2011:

I dag kontaktes jeg af nogle elever fra DTU, Danmarks Tekniske Universitet via email. De er i gang med at skrive deres bachelor-projekt, som skal omhandle amputerede med ønske om at dyrke roning eller kajak. Projektet skal laves i delvist samarbejde med Holte Roklub. Eleverne havde fundet denne hjemmeside på Internet og jeg har lovet at hjælpe dem med eventuelle ting som jeg kan bidrage med. Eleverne har fået min tilladelse til at benytte citater og billeder fra hjemmesiden i forbindelse med deres projekt.


20. februar 2011: Nu er det ca. 3 uger siden, at jeg blev snittet i min lægmuskel på grund af en større byld fyldt med blod. Såret er næsten helet op fra bunden og væsker nu kun en lille smule. Jeg kan igen have protesen på uden nogen problemer. Jeg har siden indlæggelsen på Kolding Sygehus haft snakket med min bandagist omkring protesen. Efter flere udmålinger kunne vi ikke finde nogen sammenhæng mellem proteseskålens bagkant og det sted hvor den store byld havde været. Umiddelbart kunne vi ikke give protesen skylden for at bylden var kommet lige der. I den kommende uge vil jeg starte om med træning i motionscenteret igen. Så vi jeg se om det giver problemer igen.

18. februar 2011: Jeg har aftalt med min bandagist Toke Quisth, at vi mødes på Kolding Sygehus for sammen at besøge Søren Larsen som blev amputeret den 14. februar 2011 - for ganske få dage siden. Jeg møder op på afdeling C3, men kan ikke finde Søren nogen steder. Jeg får at vide, at han er til genoptræning. Jeg finder hen til fysioterapien og møder her både Søren og Toke. Vi får os en snak om Sørens forløb og han virker positiv og glad for indgrebet. Nu venter en del genoptræning inden protesen kan fremstilles af Toke. Søren var nysgerrig efter at se en protese uden kosmetik. Jeg viste ham min protese som ingen kosmetik har.

28. - 29. januar 2011:

I den sidste uges tid har jeg haft tendens til en større byld på lægmusklen mit på min benstump. I dag fredag fylder den et område på 5 x 3 cm. Jeg kontakter min læge som gerne vil se bylden med egne øjne. Det bliver en kort konsultation, da min læge ikke selv tør skære... Hun kontakter i stedet skadestuen på Kolding Sygehus.

På skadestuen bliver jeg taget godt i mod. Man bliver enige om at indlægge mig på afdeling C3, hvor jeg kort tid efter ankomsten køres til en ultralydsscanning af bylden, så man kan se hvad den indeholder.

Lidt efter kl. 21.00 fredag aften kommer en læge til min stue. Han siger, at jeg kan vælge mellem operationsstuen lørdag eftermiddag eller at få foretaget indgrebet i min seng på afdelingen nu. Jeg vil gerne have det overstået, så jeg er frisk på at indgrebet sker med det samme. Jeg vender om på maven og får lagt lokalbedøvelse ind i lægmusklen. Lægen lægger et snit i bylden og får den derved tømt for blod. Lægen har en teori om, at der kunne befinde sig en åreknude inde i lægmusklen, som brister ved overbelastning. Et udmærket bud på en grund til alle mine problemer...

Næste dag tilses jeg af en anden læge inden jeg kan blive udskrevet fra afdelingen og komme hjem. Såret ser fint ud og skal holdes åbent uden indsættelse af en mèche. Kun dækket med speciel plaster. Lægen her mener ikke, at der kan være tale om en åreknude, da såret så ville bløde hele tiden, hvilket det ikke gør mere. Han hælder mere til proteseproblemer.

Efter at have lagt hovedet i blød dagene efter hjemkomsten, så kunne mine byldeproblemer godt hænge sammen med min protese og overbelastning af benstumpen. Jeg skal have fat i min bandagist og drøftet problemstillingen med ham, så snart såret er helet op indefra. Det vil være træls at skulle opgive motionscenter og at småløbe - men kan det ikke være anderledes, så findes der jo heldigvis andre måder at motionere på.


16. januar 2011:

I dag er jeg i Odense for bl.a at besøge Morten Reseke på OUH, Odense Universitetshospital. Jeg er spændt på, at se hvordan Morten har det efter sin amputation den 12. januar 2011. Operationen er gået godt uden problemer. Morten er frisk og er ved godt mod. Han har ingen nævneværdige smerter efter indgrebet. Morten har fået lavet en Persson-amputation magen til min egen amputation. Journalist og fotograf var med under operationen. Jeg glæder mig til at læse historien om Mortens forløb - før, under og efter hans amputation. Jeg har fået lovning på, at jeg må modtage artiklen i PDF format til brug på min hjemmeside.


9. januar 2011: Jeg har i dag besøg af Morten Reseke og hans 2 store børn. De har taget en journalist og en fotograf med fra Fyns Stiftstidende. Grunden til deres besøg er, at Morten og hans børn godt vil se et godt resultat af en amputation. Min kone og 3 børn deltager også på vores lille møde, så de kan svare på evt. spørgsmål fra Morten og hans børn. Morten har også selv valgt amputation af sit venstre underben efter lang tid med smerter og mange operationer som ikke har givet det ønskede resultat. Morten Reseke skal under kniven nu på onsdag den 12. januar 2011.

Journalisten og fotografen følger Mortens forløb før og efter amputationen i en artikelserie i Fyns Stiftstidende lidt senere på året. Jeg har fået lovning på en artikel omkring Mortens besøg hos mig i Kolding i PDF format. Artiklen vil blive uploadet til hjemmesiden efter modtagelsen.

Et stort 'Held og Lykke' på onsdag! Du skal nok blive glad for din beslutning. Husk nu, Morten! Intet kommer af sig selv - du skal kæmpe for dit resultat og din beslutnings succes og så kigge fremad!


31. december 2010: Så nåede vi igen til årets sidste dag. Når jeg tænker tilbage på 2010, så har jeg godt nok haft mange oplevelser - hvoraf de fleste har været både spændende og optimistiske. Da vi nu i morgen tager hul på et nyt år, så vil jeg gerne i den forbindelse ønske alle et sundt og lykkebringende nytår. På på med fyrværkeriet!


24. december 2010: Herfra ønsker jeg jer alle en glædelig jul - også denne gang med masser af sne og glatte veje.

I år skal jeg arbejde lidt mellem jul og nytår. Resten af tiden skal gå med hygge herhjemme.


23. december 2010:
Billede fra www.drycorp.com
Tidligere på måneden var jeg hos min bandagist Toke for at høre ham om han kunne skaffe mig en speciel vandtæt gummi-strømpe til brug under badning derhjemme. Toke fandt så et produkt hos firmaet bag hjemmesiden www.drycorp.com.

Gummi-strømpen trækkes udover protese og afsluttes på låret. Herefter pumpes alt luft ud af strømpen med en lille håndpumpe. Når der er dannet et godt vaccuum, så er man klar til at bade under bruseren - STÅENDE!!!

Væk med den dumme badetaburet.


15. december 2010: I dag modtager jeg det bestilte grafik fra www.stickers.dk. Nu skal jeg have peppet min proteseskål lidt op. Som du kan se hertil højre, så blev det ganske informativt... hehe!

"Motorbike Crash 1992"

Proteseskålen har efterfølgende fået et par lag klarlak, så grafikken beskyttes mod de værste ridser.

Klik på billedet til højre for at se hele min nye flotte protese!


9. december 2010: Så er det blevet torsdag og jeg afhenter min nye protese med kul look hos ORTOS A/S. Det er flot udført arbejde. Nu skal jeg så have fundet lidt sjov grafik hos www.stickers.dk

6. december 2010: I dag indleverer jeg min nye protese til ORTOS A/S i Kolding. Jeg skal have lavet kul look på protese skålen. Denne gang har jeg heldigvis min gamle protese, som jeg kan bruge midlertidigt indtil jeg får min nye protese tilbage igen. Den kan jeg afhente kommende torsdag.

5. til 7. nov. 2010:
Så er det atter tid til en dejlig weekend på Skt. Knudsborg sammen med Amputationskredsen under Dansk Handicapforbund - denne gang med generalforsamling. Jeg skal igen møde Benthe og Thomas, som jeg var sammen med på Montebello i Malaga.

Thomas har denne gang taget Chris og Mark med - begge sårede soldater fra Afghanistan. Weekenden byder på forskellige spændende arrangementer som:

 • Solstrålehistorier fra Ortos
 • Gangskole
 • Foredrag af Ester Larsen, Tidl. Socialminister
 • Generalforsamling
 • Jubilæumsmiddag
 • Koncert med Bernhard Melbye Voss
 • Amputationer i gamle dage med Benno Blæsild

16. - 20. okt. 2010: Så blev det efterårsferie og tid til lidt samvær med familien. Min kone har lejet et sommerhus på Als. Der er dog det lille problem, at vi er 6 personer og kun kan være 5 personer i vores Opel Vectra. Problemet løses ved, at jeg kører på min Honda Lead SVC 100 til sommerhuset på Als. Det er lidt at en udfordring på flere måder. Jeg har aldrig kørt så lang en strækning - 110 km - på én gang. Jeg har heller ikke haft bukket protese-benet så lang tid af gangen. Jeg er ved frisk mod og tager afsted i godt vejr. Konen skal have vores TomTom GPS med i bilen, så jeg monterer en løbe-GPS fra Garmin på styret af min scooter, så jeg kan finde vej. Så går det ellers sydpå - vist på vej af nogle primitive streger og en pil som er mig.

I løbet af den 5 dage, hvor jeg er med i sommerhus kører jeg følgende distancer på min kære scooter:

 • Fra Kolding til Augustenborg på Als
 • Fra Augustenborg til Harrislee i Tyskland
 • Fra Harrislee til Augustenborg
 • Fra Augustenborg til Kolding

 


14. oktober 2010:

Amputee Clinic 2010 - Middelfart


Bob Gailey og Tonny Thiemer Thrane

I dag mødes jeg på Comwell i Middelfart med min bandagist Toke Quisth fra Ortos i Kolding, hvor vi skal deltage på 'Amputee Clinic 2010' sammen med en masse andre mennesker. Toke har tage 3 fysioterapeuter med fra Kolding Sygehus. Vi skal til seminar med den berømte Bob Gailey, som er fysioterapeut og har i de sidste 19 år været assisterende professor på The University of Miami School of Medicine. Division of Physical Therapy. Han har publiceret mere end 40 forskningsrapporter om bl.a. biomekanik og rehabilitering af benamputerede.

Vi får alle en utrolig spændende dag, hvor 'mine' fysioterapeuter laver en masse øvelser med mig og Nikolaj som jeg havde med på Sahva's Løbeskole 2010 tidligere på året. Jeg mødes også med Benthe som jeg var på Montebello med, samt min 'gamle' fysioterapeut som trænede mig ved Kolding Kommune. Ligeledes snakkede jeg med Bo, som også blev amputeret grundet et uheld med sin motorcykel.

En utrolig dejlig og begivenhedsrig dag i samvær med Bob Gailey og en masse dejlige glade mennesker.


7. oktober 2010: Jeg har i dag være hos Ortos A/S i Kolding for at få lavet ny komplet protese. Umiddelbart fungerer den nye protese godt. Jeg har dog en kontroltid i morgen eftermiddag kl. 14.00, hvis jeg mener, at der skal laves nogle tilrettelser.

Den gamle protese vil jeg lave til en badeprotese. Det er nu engang nummer 1 at kunne stå op og tage et brusebad.


28. september 2010:
 
I denne uge bringer Familiejournal nr. 39 en artikel fra Sahva's Løbeskole 2010 som blev afholdt på Farum Park. I går sendte jeg en mail til journalisten som skrev artiklen for at bede om lov til at bruge artiklen som PDF fil på min hjemmeside. I dag modtog jeg så filen og lover at gøre opmærksom på, at filens indhold er fra Familiejournal nr. 39 af 27. september 2010.


Billede fra Familijournals hjemmeside

Du kan læse artiklen ved at besøge linket 'Offentlig Omtale' i menuen her til venstre. På side 7 er jeg afbilledet sammen med andre friske ben-amputerede under træning ved arrangementet. Artiklen fortæller, at folk har mistet et eller begge ben på mange forskellige måder og at vi alle har en frisk indstilling til vores situation hver i sær.


9. september 2010:
(2 års status)
I dag er det nøjagtigt 2 år siden jeg fik amputeret venstre underben. I tiden siden 9. september 2008 er der sket rigtig meget. Jeg er rigtig glad for at jeg tog beslutningen omkring min amputation. Det har jeg ikke fortrudt én eneste gang. Jeg har som amputeret lært en masse mennesker at kende, som ellers ikke ville have krydset min vej. Jeg har haft en masse gode oplevelser med både dem og med min dejlige familie. Jeg har haft rigtig mange sejre og kun ganske få beskedne nederlag.... og så er mine smerter væk!

8. september 2010: Efter spisetid har jeg en aftale om at besøge Sørens Larsen, som har skrevet i min gæstebog. Over en kop kaffe snakker vi om, hvordan jeg har taklet det med min amputation og forløbet derefter. Tak for det, Søren. Jeg håber, at du fik noget ud af samtalen. Held og lykke med fremtiden.

27.-29. august 2010: Jeg henter drengene Nikolaj og Daniel i Fredericia og sammen kører vi til Farum Park, hvor vi skal deltage i Sahva's Løbeskole 2010. Arrangementet varer weekenden over, hvor vi i alt bliver 43 ben ampu-terede, sammen med bandagister og fysioterapeuter.
Se invitationen og program for arrangementet her.

Vi ankommer 15.45, hvor der er indkvartering. Vi tildeles hver sit værelse - mit med fin udsigt direkte til fodboldstadium. Vi spiser aftensmad og om aftenen samles alle til fælles hygge. Her er der også et foredrag med fodboldspilleren Morten Wieghorst, som fortæller om sin med sygdommen Guillain-Barré-syndrome.

Lørdag byder på en superhård dag med en masse muligheder for at prøve sine grænser af. Der er løb, dans, korrigering af gang, klatre-væg, fitness m.m. DR og Familiejournalen var tilstede med journalister og fotografer, som fik foreviget arrangementet.

Søndag er der igen løbetræning, badminton, boldspil, cykeltræning og til slut en tur i svømmehallen. Der var afslutning kl. 14.00, hvor turen atter gik mod Jylland eller Tysklands Odde, som Thomas så sjovt kalder den jyske del af Danmark. Thomas er inkarneret Sjællænder...

Denne weekend var super fed og jeg var godt brugt, da jeg kom hjem. Det var dejligt, at være sammen med så mange positive ben ampute-rede mennesker, som gav alt hvad hver i sær havde i sig. Jeg glæder mig til Sahva's Løbeskole 2011 og til gensynet med de mange dejlige mennesker.


26. august 2010: I morgen tager jeg af sted til Sahva's årlige Løbeskole, som afholdes i Farum Park på Sjælland. Jeg skal hente 2 unge knægte i Fredericia som også skal deltage i arrangementet. Jeg glæder mig meget til denne oplevelse, hvor vi skal møde andre ben amputerede fra hele landet - bl.a. Thomas som jeg var sammen med på Montebello i Syd Spanien tidligere på året.

17. august 2010: Bladet 'Sund I Syd' udkommer i dag med nr. 4 2010. Bladet bringer en artikel med mig. Du kan læse artiklen her på side 20 og 21.

Du kan også finde artiklen på hjemmeside for Sund I Syd.
Adressen er www.sundisyd.dk.

Hvis du klikker på billedet af bladet til venstre åbnes bladet i digital form. Du kan her bladre dig frem til artiklen. Nede på side er der også et link til artiklen - dog uden billeder.


16. august 2010: Jeg møder hos min bandagist for at få repareret låsen på min protese. Udskiftningen tager kun ganske kort tid.

14 - 15. august 2010: I weekenden har jeg arbejdet med at lave nyt tag på vores overdæk-kede terresse. Den skulle have nye trapezplader på, da de gamle var i stykker og taget dermed utæt.

Under mit arbejde på taget kom jeg til at ødelægge udløseren til min protese. Et dumt uheld. På det gamle tag lå en nytårsraket, som jeg kunne bruge pinden fra. Den passede til alt held lige ind i hullet til låsen.

Jeg kunne nu til alt held klare mig weekenden over. Jeg kontaktede min bandagist og fik aftalt en tid om mandagen til reparation af låsen.


11. august 2010: Den ny foring som blev lavet i forgårs gener mig, så jeg besøger igen ORTOS for at få korrigeret indlægget. Det afhjælper en generende trykken fortil på min benstump.

9. august 2010: Jeg besøger min bandagist som nu hedder ORTOS (Jysk Ortopæditeknik og ORTOS er sammenlagt). Min proteseskål er ved at være for stor. Jeg er oppe på at bruge 4 tykke strømper i den, hvilket er lige rigeligt. Da jeg i slutningen af august måned skal deltage på Sahvas årlige tilbagevendende Løbeskole, så vil jeg gerne have fyldt lidt foring i proteseskålen, så jeg kan nøjes med 1 til 2 strømper for at fylde den ud. Det er nu anden gang at der indsættes foring i skålen, så vi bliver enige om at ansøge om ny proteseskål. Det er dog første gang, at jeg skal deltage på Sahva's Løbeskole. Det glæder jeg mig til.Ved arrangementet skal jeg igen møde Thomas som er lårbensamputeret efter et fatalt falskærmsuheld.

Du kan evt. læse Thomas' histore i Amputations Nyt - Februar udgaven 2010 side 4 og 5.


2. - 8. august 2010: Jeg har ferie i uge 31 som er sidste uge af ungernes sommerferie. Det er planlagt, at jeg skal renovere vores lukkede terrasse, da en del brædderne er rådne. Der foretages udskiftning af brædder både ind- og udvendigt.

Der er ligeledes planlagt, at taget skal som består af traditionelle trapezplader skal udskiftes. Hvis vejret tillader det, så sker det i weekenden 14. - 15. august 2010.

Lørdag kommer Thomas og hans kone Anja, Benthe Johansen og samleveren Kurt på besøg. Thomas og Benthe var jeg på Montebello sammen med. Det er et glædeligt gensyn og snakken går. Vi byder på kaffe og aftensmad fra grillen.

I ferien får vi også vores egen Wii med Balance Board. Det har vi glædet os til.


11. juli 2010:

Så er sommerferien forbi for denne gang og arbejdet venter atter på kontoret i morgen. Det har været en begivenhedsrig og udfordrende sommerferie for mig som amputeret.

Badeforholdene på stranden hos Lanterna Camping ved Porec i Kroatien var noget ringe for en amputeret. Her var det klart bedre hos Camping Soline i Kroatien sidste år. Det var så godt, at der så var en dejlig pool på Lanterna Camping, som jeg kunne benytte.

I Østrig var det mest udfordrende en stejl bjergsti, som skulle prøves både nedad og opad. Turen op var barsk - men toppen blev nået, så vi kunne tage liften ned fra bjerget igen... ellers havde vi nok været noget på den.

Hvis du klikker på billedet vil du kunne se det i større skala. På det forstørrede billede viser den røde pil 2 personer på vej op af den stejle sti. Ud fra størrelsen på disse mennesker vil du nok kunne fornemme hvor stejl stien er og hvor lang turen var op.


25. juni 2010:

Grundet sommerferie vil hjemmesiden ikke blive opdateret i perioden 25. juni til 10. juli 2010.


13. juni 2010:

I dag går turen igennem de 8 sogne. Hele familien er tilmeldt igennem mit arbejde. Min store knægt har sin kæreste med, så vi deltager med 6 personer. Vi har alle tilmeldt os ruten på 25 km. Det blev en cykeltur i strid blæsevejr - men en hyggelig tur. Da vi også regner turen frem og tilbage til arrangementet med, så har vi i alt cyklet små 32 km.

Undervejs var det stop på ruten med forfriskninger. I Sdr. Bjert blev der holdt pause, så man kunne indtage en 'Gammeldavs' isvaffel.


4. - 6. juni 2010:

Min kone og jeg deltager i det halvårlige medlemsmøde for Amputationskredsen, som afholdes på Sct. Knudsborg tæt ved Brenderup på Fyn. Vi ankommer omkring kl. 18.15 fredag og tages godt imod - klar til aftensmad.

Weekenden byder på en masse arrangementer, så som foredrag af Torben Pehrsson fra Handicapidrættens Videnscenter. Chefbandagist Christer Levin fra Sahva taler om proteser og checker vores gang. Vi deltager i Boccia og Pentanque konkurrence og der er møder for henholdsvis kontaktpersoner og for pårørende.

Arrangementet slutter efter en dejlig frokost søndag ved 13-tiden. Det var en utrolig dejlig weekend sammen med andre friske og søde amputerede. Vi glæder os til næste arrangement.


1. juni 2010: Jeg besøger i dag Kolding Sygehus, hvor jeg deltager i det kvartalsmæssige Amputations Ambulatorium. En rigtig hyggelig seance, hvor jeg møder andre amputerede. Jeg skal igen møde Maria fra Nordjylland, som jeg altid glæder mig til at snakke med. Hun har gerne nogle familiemedlemmer med, som er friske i stødet.

Ved samtalen med lægerne får jeg at vide, at jeg ikke skal komme igen - kun hvis der er grund til bekymringer. Det beviser, at alt går planmæssigt.

I eftermiddag kommer der en fotograf på min bopæl. Han skal tage nogle billeder til magasinet 'Sund i Syd'. Fotografen tager billeder af mig i forskellige situationer.... sammen med mine hunde, som cyklende og som løbende. Han har så billeder til artiklen.


17. maj 2010: Hjemmeside omkring min tur til Montebello er i dag lagt online med et link i menuen til venstre.

10. maj 2010: Jeg kontaktes i dag af en journalist fra magasinet 'Sund i Syd'. Journalisten vil gerne lave et interview med mig ang. min beslutning om amputation. Vi aftaler et møde hjemme hos mig onsdag den 17. maj 2010.

8. maj 2010: Opholdet på Montebello er nu slut. Det har været et rigtig godt ophold med masser af træning og en masse oplevelser. Jeg har mødt en masse dejlige mennesker. Jeg har især været meget sammen med de 2 livsstykker Thomas og Benthe - begge lårbensamputeret. Tak for en god tur!

Kl. 9.10 er bussen klar til afgang mod Malaga lufthavn. Planlagt afgang er kl. 11.50 - men forsinkes ca. 1 time. En ny askesky truer luftrummet over Spanien. 15 lufthavne er allerede lukket - men vi får lov til at komme afsted - hjem til familien i Danmark.

Da vi lander sikkert i Kastrup modtages vi af Benthes samlever og hendes datter. Jeg får et lift til motorvejsafkørslen ved Ejby på Fyn. Her har jeg aftalt med min kone og 2 mindste børn, at de skal hente mig. Da vi endelig er hjemme finder jeg nogle gaver frem som jeg har købt på turen.


22.april - 8. maj 2010: I denne periode på lidt over 2 uger befinder jeg mig på Montebello i nærheden af Malaga i Spanien, hvor jeg skal deltage i en målrettet genoptræning. Der vil ikke ske nogen ændringer eller tilføjelser til denne hjemmeside. Jeg vil tage en masse billeder. Dem skal du være velkommen til at kigge med på. Herunder køres et slide-show...

 


22. april 2010: Nu har jeg købt min togbillet fra Kolding til Kastrup. I vejrudsigten siges det, at en ny askesky er på vej ind over Danmark. Nogle lufthavne i Jylland holder åbne til kl. 10.00, hvor en evt. ny tidsgrænse sættes. Kastrup er åben til mindst kl. 14.00... jeg skal checke ind kl. 13.25 og flyve kl. 16.25. Nu håber jeg, at det lykkedes at komme afsted denne gang. Pøj pøj til mig...

21. april 2010: Først blev luftrummet over det meste af Danmark åbnet fra kl. 02.00 i nat og indtil kl. 11.00 i formiddag. Naviair kom dog med en melding 09.00 om at åbningen nu gjaldt til kl. 02.00 natten til torsdag.

Lige inden middag bliver jeg kontaktet af Montebello Administrationen, som kan fortælle, at det nu er planlagt, at jeg skal afrejse i morgen torsdag den 22. april 2010 kl. 15.25 med check in kl. 13.25. Jeg skal flyve med flyet PH2625 fra Transavia. Nu skal der krydses fingre...


20. april 2010: I gennem dagen har der været flere udsættelser af lukningen for det danske luftrum. Midt på eftermiddagen sendte Cimber Sterling et fly på vingerne som skulle måle askekoncentrationen i luften i 6 km. højde.

Efter 2 timer landede flyet igen og blev så sendt til undersøgelse, hvor flyets motorer skal efterses for eventuelle skader.

Hen under aften besluttes det, at man vil åbne luftrummet over Danmark i tidsrummet 02.00 - 08.00 onsdag med starter og landinger i en række danske lufthavne. Første fly fra Københavns lufthavn flyver til Bangkok.

Nu kan det være, at jeg snart kan komme afsted til Montebello i Spanien til det ophold, som jeg har set så meget frem til.


19. april 2010: I morges åbnes luftrummet over Danmark for gennemflyvning - ikke for start og landing. Københavns Lufthavn er foreløbig lukket indtil klokken 02.00 natten til tirsdag.


18. april 2010: Hertil morgen udvides nedlukning af luftrummet over Danmark til 02.00 natten til mandag. Jeg får et opkald fra Montebello Administrationen om, at den planlagte flyvning mandag også er aflyst. Man vil ikke indsætte busser, da mange af de rejsende til Montebello ikke vil kunne klare sådan en lang bustur. Jeg vil høre yderligere angående min afrejse i løbet af mandagen.

Lukning af luftrummet over Danmark udvides flere gange i løbet af dagen.


17. april 2010: Nedlukning af lufrummet over Danmark udvides fra kl. 02.00 lørdag til klokken 02.00 søndag.

Jeg venter med at bestille min togbillet indtil videre. Den billet som jeg skulle have brugt fredag aften var af typen Orange hos DSB og kan ikke refunderes. Mine 222 spir var derfor tabte... øv øv og så lige øv.

Seneste nyt siger, at støvskyen kan blive hængende over Europa de næste 5 dage, så det ser ikke lovende ud med hensyn til min afrejse til Montebello på mandag den 19. april 2010. Tja.... naturens kræfter kan man ikke stille noget op i mod... blot afvente en bedre situation.


16. april 2010: Den seneste uges tid har jeg brugt på, at gøre alt klar til rejsen til Montebello. Afrejsen viser sig, at blive udskudt pga. force majeure.

En vulkan på Island har sendt store støvskyer ind over Europa og har standset flytrafikken i 18 lande helt eller delvist.

I TV avisen fortæller man, at man ikke har lukket så stort et luftrum ned siden 2. verdens-krig.

Jeg kontaktes hertil formiddag af Montebello Administrationen, som fortæller mig, at jeg ikke kan rejse som planlagt. Jeg vil få videre info senere på dagen eller i løbet af weekenden. Ved spisetid kontaktes jeg igen. Her får jeg at vide, at jeg skal afrejse mandag eftermiddag
kl. 15.25 med check in kl. 13.25.


30. marts 2010: Jeg modtager brev med yderligere information omkring Montebello. Ligeledes skal jeg udfylde samtykkeerklæring og oplysninger på pårørende og sende dette tilbage til Montebello Administrationen. Jeg betaler også mine rejseudgifter til flyveturen tur - retur på 2.445 kr. via en bankoverførsel. I det omfattende brev ligger også rejseplan, en håndbog om Montebello, navneskilte og markeringsmærker. Jeg må indrømme at der er godt styr på sagerne. Man føler, at der er taget godt hånd om én med hensyn til en sikker afrejse og et udbytterigt ophold i Spanien. Jeg glæder mig rigtig meget til opholdet.

29. marts 2010: Jeg kontakter Montebello Administrationen for at bekræfte min tilmelding til turen 17. april - 8. maj 2010. Yderligere information sendes til mig.

25. marts 2010: Jeg er i dag hos Jydsk Ortopæditeknik for at få lagt lidt foring ind i proteseskålen, da jeg syntes at min stump ikke passer perfekt i proteseskålen mere. Det hjælper, at få indlagt et par puder fortil. Hos bandagisten opdager jeg en talgkirtel som måske vil volde mig proble-mer igen. Jeg kontakter derfor Sårklinikken og aftaler en tid midt på eftermiddagen. Her får jeg tømt talgen ud.

I min postkasse ligger et brev fra Montebello Administrationen på Frederikssund Hospital. Jeg kan med glæde læse i brevet, at jeg er blevet visiteret til 3 ugers genoptræning på Montebello i Spanien med afrejse den 17. april 2010 og hjemkomst den 8. maj 2010. Det glæder jeg mig RIGTIG MEGET til. Det bliver dejligt at komme i gang med en målrettet genoptræning igen. Montebello er beliggende i det sydlige Spanien ca. 20 km. fra Malaga. Jeg har afklaret perioden med mit arbejde, hvor jeg har en del afspadsering til gode. Transporten mellem Danmark og Montebello og retur igen betaler jeg selv.


Montebello med panoramaudsigt over Middelhavet og bjergene.

Opholdet er IKKE noget ferieophold - men træning fra morgen til sen eftermiddag. Så er der det sociale sammenhold med ligesindede under sydlige himmelstrøg.


15. - 20. marts 2010: Denne hjemmeside var ude af drift i perioden
15. - 20. marts 2010 grundet nedbrud hos mit web hotel. Fejl på fejl på udbyderens udstyr gjorde, at nedetiden blev så lang, som den gjorde. Nogle har med sikkerhed forsøgt at besøge hjemmesiden forgæves. Jeg håber, at de prøver at vende tilbage på et andet tidspunkt.


11. marts 2010: Jeg får tilset min knæhase igen på sårklinikken og sygeplejersken finder denne gang at såret har lukket sig. Der er stadig noget noget hårdt væv.

Jeg har igennem noget tid døjet med smerter i mine hofter og i knæet på mit raske højreben. Jeg  er sikker på at dette stammer fra min skæve gang igennem mange år. Den skæve gang har jeg haft, når jeg gik uden mit daværende ortopædiske fodtøj. Inden amputationen havde jeg en længdeforskel på 3 cm. på min ben. Det kunne mærkes. I forbindelse med mine bylder har jeg i perioder været uden protese. Det har været hårdt for mit raske knæ, når jeg skulle op at stå fra siddende position. Stod jeg i længere tid på kun ét ben værkede det i hofterne. Jeg er også kommet bagud med min træning. Jeg har derfor henvendt mig til min egen læge ang. en henvisning til Montebello i Spanien for intensiv genoptræning nu hvor mine bylder er væk.


4. marts 2010: På sårklinikken, Låsbyhøj i Kolding får jeg igen i dag tilset mit sår i knæhasen. Sygeplejersken kan i dag igen klemme noget pus ud af såret -  dog ikke meget og må hente hjælp hos en kollega, som dog med flere fingerkræfter kan klemme lidt yderligere pus ud. Såret kommer igen i blød i Prontosan (PDF, åbnes i nyt vindue). Såret forbindes.

1. marts 2010: I dag skal jeg til kontrol på Kolding Sygehus med min knæhase, der i gennem lang tid har givet mig problemer med bylder. Den seneste operation den 26. januar 2010, hvor jeg fik fjernet noget væv skal atter tilses af lægen. Det ser dog ud til at hele godt. Jeg skal fortsat tilses at sårklinikken, Låsbyhøj i Kolding et par gange om ugen.

25. februar 2010: Jeg får igen renset min knæhase på sårklinikken, Låsbyhøj i Kolding.

22. februar 2010: Så er det atter tid til skift af forbinding på sårklinikken, Låsbyhøj i Kolding. Såret vaskes og renses ud. Denne gang kan sygeplejersken trykke noget pus ud og skrabe nogle belægninger af i bunden af såret. Ny forbinding lægges. På mandag skal jeg til kontrol på sygehuset.

23 februar 2010: I postkassen finder jeg i dag februar 2010 udgaven af af bladet 'Amputations Nyt'.
Formanden for Amputationskredsen Annelise Hansen, anbefaler læserne at de besøger denne hjemmeside. En tak til Anne for denne opfordring.

Bladet bringer også en artikel om Thomas, som kom galt af sted ved et faldskærmsuheld. Thomas har tidligere haft kontakt til mig via email. På daværende tidspunkt havde Thomas netop overstået 1. amputation og var på genoptræning på Montebello i Spanien.

Kort efter mistede jeg forbindelse til Thomas, som ellers havde snakket om nogle planer som kunne have min interesse.


(Amputations NYT Feb. 2010)

Jeg fandt dog aldrig ud af, hvad det drejede sig om. Du skal være velkommen til at kontakte mig igen, Thomas.

Artiklen fortæller, at det desværre ikke var nok for Thomas med én amputation. Han måtte have foretaget både 2. og 3. amputation og er nu lårbensamputeret. Han skal i gang med genoptræning igen og vænne sig til at leve som lårbensamputeret. Jeg ønsker Thomas og hans familie alt held for fremtiden.

I postkassen var også et brev fra Sahva. I brevet står der, at Sahva vil sende mig en invitation til Sahva's kommende løbeskole senere på året. Den foreløbige plan er, at arrangementet skal finde sted på Sjælland / Stor København hen imod slutningen af august 2010. Det glæder jeg mig utroligt meget til. En stor tak til bandagist Anne K. Henriksen, Sahva, som undersøgte muligheden for min deltagelse.


22. februar 2010: Skift af forbinding på sårklinikken, Låsbyhøj i Kolding. Såret vaskes og renses ud. Ny forbinding lægges.

19. februar 2010: Skift af forbinding på sårklinikken, Låsbyhøj i Kolding. Såret vaskes og renses ud. Ny forbinding lægges.

17. februar 2010: Skift af forbinding på sårklinikken, Låsbyhøj i Kolding. Såret vaskes og renses ud. Ny forbinding lægges.

16. februar 2010: For længe siden lovede jeg min datter, at vi sammen skulle male hendes værelse, når skolernes vinterferie kom i uge 7. Tja, om man har et ben eller 2 ben, så må man jo love hvad man holder.

Check 'Mine Billeder' i menuen her til højre og rul helt ned i bunden af siden, så kan du se et par billeder af den 'Et-benede maler' i aktion.


15. februar 2010: I dag kommer jeg til check Ortopædisk Ambulatorium, hvor lægen skal se hvordan sårhelingen skrider frem. Forbindingen fjernes og lægen checker såret og finder det tilfredsstillende. Han måler såret til at være 2 cm. bredt og ½ cm. dybt. Der er altså sket fremskridt. Jeg gør mig dog opmærksom på, at der stadig er lidt hårdt væv omkring såret. Forhåbentlig vil det bløde sig op med tiden.... ellers!?!?! - Ny operation??? Jeg håber ikke at det kommer så vidt.

12. februar 2010: Jeg møder i dag til skift af min forbinding på Sårklinikken, Låsbyhøj i Kolding. Såret blødes igen op med Prontosan. Sygeplejersken får fjernet nogle hinder fra såret, samt nogle koagler - størknet blod. Lige-ledes får hun klippet en kødlap af, som danner bro over en tunnel. Nu kan der checkes til hele såret. Jeg får smurt vaseline i såret og lagt ny forbinding. Nye tider bliver onsdag og fredag i næste uge. Mandag skal jeg til kontrol på Kolding Sygehus. Såret måles til 2 cm. i bredden og 1 cm. dyb.

10. februar 2010: Jeg møder i dag til skift af min forbinding på Sårklinikken, Låsbyhøj i Kolding. Såret blødes op med Prontosan (PDF, åbnes i nyt vindue), som er en væske til effektiv sårbehandling. Såret skyldes grundigt og ny forbinding lægges. Jeg skal igen møde 2 dage senere på sår-klinikken til ny skift af forbindingen.


8. februar 2010: På Ortopædisk Ambulatorium, Kolding Sygehus får jeg igen tilset såret. Lægen renser det og lægger noget sølv ind i såret som atter forbindes. Der sendes besked til sårcenteret på Låsbyhøj i Kolding, hvor jeg skal møde ind kommende onsdag og fredag.

Der er også svar på den vævsprøve som blev sendt ind til undersøgelse fra operationen. En af prøverne viser, at der var gule stafylokker i vævet.

Jeg får ligeledes en ny behandling med Dicillin, 500 mg - 2 piller 3 gange om dagen den næste uges tid.


5. februar 2010: Jeg cheker såret under min forbinding ved middagstid og kan desværre konstatere, at såret er sprunget op. Et sting har skåret sig igennem kødet og såret gaber. Jeg kontakter Ortopædisk Ambulato-rium på Kolding Sygehus og kan komme med det samme for at få checket såret.

På sygehuset skyldes det åbne så - det hele ser pænt rent ud. Jeg får sat en del stribs hen over såret for at holde det sammen. Jeg bibeholder min kontroltid den 8. februar 2010 til nyt check.


29. januar 2010: I min postkasse ligger der i dag en indkaldelse til ambulant kontrol på Kolding Sygehus den 8. februar 2010 klokken 13.05. Her skal jeg have tilset såret fra operationen og fjernet trådene.

Fra i dag må jeg benytte min protese igen med forsigtighed.


26. januar 2010: Jeg møder ind til Amputationsambulatorium på Kolding Sygehus i dag. Her er vi en masse amputerede samlet til en kop kaffe og en hyggelig snak om vores forskellige historier og vores hverdag. Hver amputeret tilses af læger, fysioterapeuter og bandagister.

Jeg har igennem noget tid igen måtte slås med en byld i knæhasen. Da jeg kom hjem fra arbejde sent sidste nat var der gået hul på bylden og en masse blod blev tømt af. Det er sandt at sige et svineri uden sidestykke. Lægerne kunne godt se, at jeg skulle have gjort noget ved bylden hurtigt. Jeg fik derfor en tid til operation efter kl. 16.00 samme dag.

Klokken 15.00 møder jeg ind på afdeling C3, Kolding Sygehus. Jeg får skiftet til operationstøj og afventer yderligere. Klokken ca. 16.20 er der afgang til operationsstuen. Jeg kan selv gå dertil sammen med en portør. Jeg hilser på lægen og bliver vist vej til en stue. Her skal jeg ligge på operationslejet på maven. Jeg bliver bedøvet lokalt omkring og i  bylden. Yderligere en læge tilkaldes - en studerende går jeg ud fra. Begge læger går nu i gang med skalpelen og får åbnet indtil ondskaben. Efter ca. 20 - 25 minutter har lægerne fjernet noget som ligner arvæv og syet såret sammen igen med 5 sting. Det var ikke en byld som forventet - men en klump væv på størrelse med det yderste led af en lillefinger. Vævet sendes til undersøgelse med forventet svar inden 14 dage. Jeg sendes tilbage til C3.

Efter 1½ times venten tilses forbindingen og jeg får lov til at køre hjem.


12. januar 2010: I dag var det meningen, at jeg skulle have kunne løbe 2 km. Det var et mål som jeg satte sammen med fysioterapeut Thomas Buur Simonsen fra Kolding Sygehus. Det gik dog ikke efter planen, da jeg som bekendt har kæmpet med bylder i knæhasen siden i sommers. Det har så sat en stopper for meget at min træning. Jeg er jo nu kommet i gang igen, så jeg vil også forsøge med lidt løbetræning når vinteren er væk og veje og stier bliver sikre at færdes på.

11. januar 2010: Det kom ikke til at gå som forventet. Jeg fik først trænet igen i dag. Jeg har i gennem den sidste uges tid igen haft en ny stor byld i knæhasen. Jeg har flere gange kunne tømme den for blod. Træls... !!! Det var dog godt, at få trænet igen, så sveden den piblede frem på panden.

I postkassen ligger der i dag en indbydelse til næste amputations ambulatorium på Kolding Sygehus. Det finder sted den 26. januar 2010 klokken 9.00 i Terapiafdelingen.


9. januar 2010:
(16 Måneder status)
Ja, så er der nu gået 16 måneder siden amputationen af mit venstre underben. Jeg føler, at tiden er fløjet af sted og at jeg har fået et hav af oplevelser med i bagagen. Det oversætter jeg med, at tingene må være gået godt og jeg har det godt med min situation. Hvis tiden havde virket lang, så var det nok fordi, at jeg havde haft et træls forløb.

Der har nu ikke været ret meget negativt i forløbet - jo, det med bylderne har da været træls, men jeg har stadig formået, at se positivt på det hele og så få det bedste ud af situationen. Nu er jeg endelig nået så langt, at jeg er kommet i gang med min træning igen. Når isen forsvinder vil jeg prøve at løbe lidt igen. Jeg kunne jo godt tænke mig, at kunne dyrke lidt løb på motionsbasis. Jeg håber så ikke, at jeg skal have mere bøvl med knæet på mit raske ben. Jeg tror, at jeg skal have fat i en manchet til knæet for at støtte det. Jeg må forbi sportsforretningen.


4. januar 2010: Hold da fast! I dag havde jeg min første tur i motionscentret Fitness World i lidt over 5 måneder. Det var godt nok dejligt, at komme i gang med træningen igen - men for pokker det var hårdt. Jeg ser frem til næste træning, som må blive på den kommende torsdag.

31. december 2009: Så nåede vi til årets sidste dag. Jeg vil gerne i den forbindelse ønske alle et sundt og lykkebringende nytår. På på med fyrværkeriet!


27. december 2009: Nu må det være tiden at melde tilbage omkring de bylder som jeg havde i knæhasen. Det hele går godt og jeg har ikke haft gener eller besvær angående dette i hele december måned. Jeg glæder mig nu til at kunne vende tilbage til motionscenteret i starten af januar 2010. Det bliver godt at komme i gang igen.

Soldat Christian Richardsson (th.) med benproteser i "TV 2 009: De største øjeblikke" sammen med læge Peter Anders Christensen (kaldet "PAC") og sygeplejerske Sussie Feddersen, der reddede hans liv i Afghanistan. (Kilde: www.tv2.dk)

I går aftes sendte TV 2 en udsendelse om 'De største øjeblikke' i 2009. Her bragte TV2 blandt andet et interview med med den danske soldat Christian Richardsson, som mistede begge sine ben i krigen i Afghanistan. Ret surt og grotesk, da Christian skulle være hjemsendt kort tid efter uheldet skete. I udsendelsen møder han nogle af de mennesker som var med til at redde hans liv. Begge ben er meget at miste på én gang og man kunne også godt høre, at Christian liv pt. var en rutchebane med op- og nedture. Christian er godt i gang med genoptræningen på Rigshospitalet, hvor han træner med sine proteser. Jeg vil gerne herfra sende mine tanker til Christian - men også nogle opmuntrende ord:

Kære Christian!
Kampsoldat bliver du ikke igen...Men husk, at 'livet skal leves ud fra det man har - ikke ud fra det man ikke har'... Jeg vil gerne ønske dig alt held og lykke med din fortsatte gangtræning og øvrige genoptræning. Det er rigtig hårdt arbejde, men husk - Der er kun én vej - og det er fremad!

Hvis nogen kender Christian Richardsson eller Christian måske selv læser dette - så kan jeg stærkt anbefale ham, at læse bogen af og om René Nielsen - 'Halv mand - Helt menneske'. Det er stærk læsning om en ung mand som også mister begge ben og som formår de mest utrolige ting efter uheldet på grund af sin stærke vilje. Mere information om bogen kan findes i hovedmenuen under 'Anbefalinger & Links'.

Lægen Peter Anders Christensen alias PAC, som deltager i TV 2 udsendelsen har min fætter kirurg Pauli Mortensen arbejdet sammen med på militær-hospitalet i Kandahar Airfield i Afghanistan tilbage i foråret 2007 og senest i Camp Bastian i 2009. Det er barske sager disse folk oplever. Man kan bl.a. læse om min fætters første mission på nedenstående links:


24. december 2009: Herfra ønsker jeg jer alle en glædelig jul - denne gang med masser af sne. I år får jeg en dejlig lang juleferie. Noget af tiden skal bruges på at udbygge denne hjemmeside - bl.a. ved at indsætte passende grafik i forløbsoversigten for at gøre denne mere spændende af læse.


14. december 2009: De sidste 2 aftener har jeg lavet visitkort til Jydsk Ortopæditeknik. De ville gerne have yderligere visitkort med henvisning til denne hjemme-side. Visitkort er af egen produktion og lamineret. Jeg regner med at få dem afleveret hos bandagisten i løbet af ugen.

.


28. november 2009: Jeg har i den forgangne uge fået min nye proteseskål. Den er blevet tilpasset og har fået kulfiber look. I dag drager hele familien til Tivoli i København. Det bliver lidt af en ilddåb, da denne tur bliver min længste gåtur siden sommerferien i Kroatien. Jeg får gået adskillige kilometre rundt i Tivoli. Turen bliver en succes. Jeg må dog indrømmer, at jeg var godt slidt omkring klokken 23.00, da Tivoli lukkede.

11. november 2009: I postkassen finder jeg i dag november 2009 udgaven af af bladet 'Amputations Nyt'. Jeg spærrer øjnene op da jeg kommer til side 13 i bladet. Her er en flot artikel om denne hjemmeside. Jeg kontaktede selv redaktionen for noget tid siden, da jeg mente, at andre måske kunne få gavn af hjemmesiden. Jeg fik svar tilbage om, at man havde modtaget min mail og at man måske ville linke til hjemmesiden på et ikke nærmere angivet tidspunkt. Det havde jeg så glemt alt om og blev noget overrasket. Jeg vil nu kontakte redaktionen for at høre om jeg må bringe artiklen på denne hjemmeside under 'Offentlig Omtale' i menuen.

Jeg kom også i kontakt på telefonen med Ib Hoch, som havde skrevet i min gæstebog i dag. Ib blev amputeret i 1984 og har derfor mange år bag sig som amputeret. Man kan bl.a. læse om Ib og hans historie i artiklen 'Fra mismod til livsmod' i udgaven af 'Amputations Nyt - Maj 2006'. Artiklen kan findes på siderne 10 og 11 i bladet. Et link til bladet i PDF format kan findes her.


(Amputations NYT Nov. 2009)


9. november 2009:
(14 Måneder status)
Nu er der gået 14 måneder siden min amputation og der er sket en masse ting i den periode. Den sidste tid har der dog været en masse bøvl med de bylder som jeg har fået i knæhasen. Sårene fra sidste operation er dog nu helet op, men jeg kan stadig fornemme en eller anden form for aktivitet i min knæhase. En bums titter frem i ny og næ, men jeg håber at kunne få has med dem inden de udvikler sig. Knæhasen er stadig lidt hævet efter en lang dag i protesen. Jeg håber snart, at benet falder så meget til ro, at jeg kan begynde min træning i motionscenteret igen fra 1. dec. 2009.

Jeg har været tilbage på kontoret de sidste 14 dage.

Den 12. dec. 2009 har jeg tid ved Jydsk Ortopæditeknik ang. støbning af en ny protese skål. 


26. oktober 2009: Min kone har i den forgangne uge skiftet forbindingerne hver anden dag. Hun har kunne trykke pus ud fra det ene sår. Siden lørdag har såret kun væsket en smule, så nu ser det ud til at gå den rigtige vejl.

I dag er det atter tid til kontrol på Kolding Sygehus. Lægen tilser sårene, som umiddelbart ser ok ud. Det ene sår væsker stadig en smule, men der kommer ikke mere pus ud af såret. Jeg får ikke nogen ny konsultationstid. Nu krydser vi fingre for at der ikke kommer flere bylder i knæhasen. Lægen fortæller, at nogen amputations-patienter har tendens til bylder i knæhasen. Dem må jeg så være én af.

I den forgange uge har jeg mailet med en ung mand fra Zagreb, som her hovedstaden i Kroatien. Han henvendte sig via denne hjemmeside, da han også er kandidat til amputation på grund af et trafikuheld med sin motorcykel. Hans højre ben blev så medtaget ved uheldet, at lægerne mente, at amputation var det bedste valg. Han havde fået adressen til min hjemmeside af en ven. Den unge mand fra Zagreb ville høre om mine erfaringer som amputeret, så han kunne danne sig et overblik over, hvad han skulle igennem, hvis han valgte amputation.
.

En anden person fra Sarajevo henvendte sig på min Facebook profil. Han havde været offer for en landmine. Han fortalte, at han i dag fun-gerer næsten normalt - hvilket er dejligt at høre. Med den rette indstilling til sin situation går livet jo videre.


16. oktober 2009: I dag skal jeg til kontrol på Ortopædisk Ambulatorium igen for at få fjernet sting fra operationssårene. Lægerne er ikke helt tilfredse, da der stadig kommer noget pus fra det ene sår. Det er noget træls, at det ikke vil arte sig helt som forventet. Jeg får forbindingsmateriale med hjem, så min kone kan skifte forbindingen hver anden dag frem til næste konsultation den 26. oktober 2009 på Kolding Sygehus.

Jeg får lov til at træne lidt med min liner og min protese dagligt. Jeg må dog ikke have den på i længere tid af gangen.

Jeg arbejder stadig hjemmefra uden problemer - men ser frem til at jeg kan vende tilbage til kontoret igen.


5. oktober 2009: Jeg møder til skift af forbinding på Ortopædisk Ambulatorium, Kolding Sygehus. Sårene ser fine ud. Sygeplejersken renser/vasker omkring sårene. Ny forbinding lægges. Jeg får forbindingsmaterialer med hjem, så min kone kan skifte forbinding hver 2. dag frem til den 16. oktober 2009, hvor jeg skal møde til ny kontrol på sygehuset.

2. oktober 2009: Lægen som opererede mig i går kommer på kort stuegang. Han ser til sårene, hvoraf det ene siver en del. Det ser tilfredsstillende ud, så jeg får lov til at blive udskrevet senere på dagen. Jeg skal møde i Ortopædisk Ambulatorium kommende mandag til skift af forbinding. Ved 14-tiden er jeg igen hjemme på privat adressen.

1. oktober 2009: Jeg tager bussen til sygehuset, hvor jeg skal ankomme på afdeling C3 klokken 7.00. Det meste af dagen når at gå inden jeg kommer til operationsstuen ved 18.45 tiden. Operationen tager ca. 25 minutter. Lægen laver 4 til 5 dybe snit og renser ud. Det er dog ikke meget han kan fjerne. Han lægger nogle små klude, som er sovset ind i anti-biotika, ind i sårene og syr sårene sammen. Efter endt operation køres jeg til opvågningen, hvor jeg langt om længe får noget at spise. Min mave var efterhånden begyndt at snakke ret højt. Det var da ca. 26 timer siden jeg sidst havde spist. Jeg er tilbage på afdelingen igen ca. kl. 22.00.

30. september 2009: I dag møder jeg på Sygeplejeklinikken, Låsbyhøj kl. 9.30, hvor jeg får igen får skiftet min forbinding. Det kommer stadig pus ud af sår-lommerne, så det er nok godt, at jeg i morgen skal under kniven igen på Kolding Sygehus. Jeg håber, at denne operation kan sætte en stopper for bylderne, så jeg kan komme videre i teksten... Jeg savner efterhånden at træne i motionscentret igen.

28. september 2009: Klokken 10.30 møder jeg i Ortopædisk Ambulatorium på sygehuset. Jeg skal have checket mine sår hos lægen. Forbindingen fjernes og lægen kan stadig væk trykke pus ud af nogle af sårlommerne. Det ser ikke umiddelbart ud til man kan komme bylderne til livs. Lægen beslutter, at jeg skal under kniven igen. Man vil ved operation lave et større snit i knæhasen, fjerne de bylde-kapsler man kan finde og skylle såret rigtig godt igennem. Man vil så nok vælge at lukke såret efter, at kniven er ført. Der bliver skrevet journal og jeg får talt med en læge omkring bedøvelsen. Jeg skal møde til operation kommende tordag kl. 7.00 på afdeling C3, Kolding Sygehus.

25. september 2009:

.
Jeg kører til Sygeplejeklinikken på Låsbyhøj klokken 10.30. En flot gammel velholdt bygning med smart indretning. Jeg finder vente-værelset på 1. sal. Efter kort tid bliver kaldt ind til en venlig sygeplejerske. Vi får først en snak om min historie. Jeg fortæller, at jeg er glad ved beslutningen om amputation set i betragtning af alt det bøvl, jeg har levet med igennem rigtig mange år.

Sygeplejersken fjerner forbindingen og tilser sårene. Hun kan se, at en ny byld er på vej. Hun trykker rundt ved sårene og der kommer noget pus ud. Der bliver prikket hul på den nye byld og her kan sygeplejersken også trykke noget pus ud. Jeg må indrømme, at jeg må bide tænderne godt sammen under trykkeriet. Det gør sgu' lidt ondt. Sårlommerne måles til at være mellem 1½ - 2 cm. dybe. Alle åbne lommer bliver skyllet og der indlægges en meche for at holde såret åben. En speciel forbinding som tiltrækker bakterier lægges til sidst udenpå sårene. Jeg får til sidst udleveret nye tider til den kommende uge.

Jeg er glad for at være kommet til Sygeplejeklinikken, da man her har langt bedre forhold til sår pleje.


24. september 2009: I dag besøger jeg Jydsk Ortopæditeknik for at få tilrettet den proteseskål, som jeg fik lavet 2 dage før operationen med bylderne. Da min benstump stadig er rimelig hævet, så foretages der ekstra tilpasninger af proteseskålen, som normalt ikke skulle være tilfældet. Det kan være, at der kræves ny støbning, når hævelsen er faldet til ro.

23. september 2009: Jeg kontaktes langt om længe af Sygeplejeklinikken på Låsbyhøj i Kolding. Det aftales, at jeg skal møde på klinikken kommende fredag klokken 10.30 til skift af min forbinding.

22. september 2009: Hjemmesygeplejen kontakter mig for at høre om skift af forbinding. Jeg fortæller at der skulle være etableret kontakt til Sygepleje-klinikken på Låsbyhøj - men jeg har ikke hørt fra dem. Hjemmesygeplejen kommer og skifter forbindingen. Det væsker stadig fra nogle af sårene.

20. september 2009: Hjemmesygeplejen skifter forbinding. Det væsker stadig fra et par sår. Sygeplejersken foreslår, at jeg kommer i kontakt med Sygepleje-klinikken på Låsbyhøj i Kolding. Jeg vil høre nærmere derfra næste dag.

18. september 2009: Klokken 10.00 møder jeg hos Jydsk Ortopæditeknik i Kolding for at vise bandagisten mine muligheder for at bruge protesen lige nu. Jeg fortæller at mine sår stadig ikke har lukket sig, så det gælder om ikke at provokere det sted hvor jeg fik bylderne. Bandagisten godkender min sammensætning af liner og skål, som jeg kan benytte det næste stykke tid indtil min benstump svinder igen.

17. september 2009: Jeg får igen besøg af hjemmesygeplejen, som skifter min forbinding. Det har stadig væsket en del, men sårene ser fine ud.

Jeg prøver i dag at bruge min protese igen. Jeg kan ikke komme ned i den nye skål, som jeg fik lavet 2 dage før operationen. Jeg får det sat sammen således, at jeg bruger min nye liner/silikonemanchet i størrelse 26.5 sammen med min tidligere skål, som jeg får monteret på protesen. Det ser ud til at virke.


14. september 2009: Jeg møder på sygehuset kl. 14.30, hvor lægen tilser mine sår. Han bemærker, at man har glemt at fjerne noget gaze eller lignende fra det ene sår. Han får det gravet ud med et instrument og renset med vand efterfølgende. Overordnet ser det tilfredsstillende ud.
.
Jeg får ny forbinding og en ny tid til den 28. september 2009. Jeg må begynde at bruge min protese lidt igen fra fredag i denne uge.

 Det bliver rart, at stå på 2 ben igen.


11. september 2009: Hjemmesygeplejen kommer for at skifte min forbinding. Det har stadig væsket fra sårene. Hun er meget tilfreds med hvordan sårene ser ud. På mandag skal jeg til kontrol på sygehuset, hvor jeg får kigget sårene ekstra grundigt efter af lægen.

Jeg har nu arbejdet hjemmefra hele ugen uden problemer.


9. september 2009:
(12 Måneder status)
 
Så er det første år gået siden amputationen af mit venstre underben og jeg kunne fristes til at hejse flaget... Når jeg tænker tilbage, så har dette år bragt utroligt mange oplevelser med sig. De fleste har været positive. Jeg har mødt en masse flinke mennesker på Kolding Sygehus, hos den kommunale fysioterapi og hos Jydsk Ortopædi-teknik. Jeg har fået en god protese. Jeg er kommet i bedre form end jeg har været i mange år. Jeg kan deltage mere aktivt med min familie. Jeg kan gå længere ture med vores hunde. Så min beslutning om amputation var den rigtige. Jeg har ikke rigtigt mistet nogen funktionalitet efter amputationen - men vundet en hel masse ved at være kunne være mere aktiv og være et gladere menneske. Det jeg har mistet er mine daglige smerter, mine begrænsninger og min deforme fod - alle er ting som jeg bestemt ikke savner og ønsker mig tilbage.

Hjemmesygeplejersken var igen forbi i dag for at skifte forbinding. Sårene så tilfredsstillende ud. Jeg fik renset omkring sårene og så fik jeg lagt en ny forbinding.

7. september 2009: Hjemmesygeplejen kommer for at skifte min forbinding. Det har stadig væsket fra sårene, mens ser ellers fint ud.

5. september 2009: Hjemmesygeplejen kommer for at skifte min forbinding. Det har væsket en smule fra sårene og der kan trykkes lidt talg ud af det ene sår. Ellers ser det fornuftigt ud.

4. september 2009:

Hjemmesygeplejen kommer forbi og afleverer en forbindingskasse. Jeg får lige en kort snak med sygeplejersken.


3. september 2009: Klokken 9.00 møder jeg igen ind på afdeling C3 på Kolding Sygehus. Jeg går til stue 22 og venter i min seng til der sker mere.

Sygeplejersken kommer og pakker forbindingen ud og fjerner gage stumperne fra sårene. Det ser pænt ud. Lidt senere kommer lægen og tilser sårene. Han finder det OK. Jeg får lagt ny forbinding og kan udskrives. Sårene skal hele op fra bunden, hvilket vil tage mindst 14 dage.

Konklusion:
Grunden til at jeg har fået bylderne i knæhasen har sandsynligvis været en kombination af det varme klima, sved i en lidt for stor silikonemanchet, samt at jeg var meget aktiv på ferien i Kroatien, hvor jeg og familien gik lange ture. Det har nu givet mig en 'lærestreg', så jeg på næste ferie må tage højde for disse ting.

Det aftales med sygeplejersken, at jeg får besøg af Hjemmesygeplejen hver anden dag, så de kan tilse sårene. Første gang bliver så den kommende lørdag.

Jeg er sygemeldt fra arbejdet, men påregner at kunne arbejde hjemmefra fra den kommende mandag.


2. september 2009: Jeg møder på afdeling C3, Kolding Sygehus, klokken 7.30 til operation. Jeg bliver modtaget godt på afdelingen af det flinke personale, som kender mig fra tidligere indlæggelser på afdelingen. Klokken 11.40 bliver jeg kørt til operationsgangen, hvor jeg først får lagt en blokade i baglåret af narkoselægen. Blokaden holder mig smertefri i ca. 24 timer.

Narkosen forløber uden problemer og operationen varer ca. 10 minutter. Jeg får lavet 4 snit på mellem 1 og 2 cm. Huller fyldes med en slags gage og benstumpen forbindes. Jeg vågner ret hurtigt efter indgrebet og føler mig frisk. Jeg køres til opvågningen og senere ned på afdeling C3. Om eftermiddagen har jeg det så godt, at jeg kan komme hjem på orlov. Jeg kører hjem med familien som var kommet på besøg. Jeg skal så møde på afdelingen næste dag til kontrol. Her vil man fjerne forbindingen og se til sårene.


1. september 2009: Hertil morgen er den helt gal. Knæhasen er meget hævet og bylderne er talrige. Jeg er overbevist om, at det er den nye proteseskål som har trykket ind i knæhasen og forårsaget hævelsen. I dag skal jeg på sygehuset, hvor jeg skal deltage i et amputationsambulatorium. Her kommer lægerne til at se knæhasen.

TV2 News kører i baggrunden på fjernsynet. Jeg hører her, at fodboldspilleren Jonathan Richter er blevet amputeret på det sit ene ben som følge af det lynnedslag, han blev ramt af for noget tid siden. Mine tanker går til Jonathan og jeg håber, at han kommer sig så godt som muligt efter den hårde medfart han fik ved ulykken.

Jeg deltog i dag på et amputationsambulatorium på sygehuset. Her fandt lægerne det nødvendigt at indlægge mig til operation i morgen. Bylderne i min knæhase vil ikke forsvinde med den medicin som jeg har taget igennem 5 uger. De fandt det nu nødvendigt at finde kniven frem. Jeg fik skrevet journal og skal snakke med en narkose læge i morgen tidlig. Forhåbentlig kan dette indgreb få bugt med bylderne.

Det var en 'streg i regningen', som jeg ikke havde forventet - men der er tilsyneladende ikke nogen vej uden om operation.


31. august 2009: Hertil formiddag er jeg hos Jydsk Ortopæditeknik, hvor jeg skal have lavet en ny støbning af en proteseskål. Selve støbningen forløber uden de store problemer. Skålen tilpasses og det virker som om det sidder godt. Jeg får også 2 nye silikone manchetter. Disse er af mærket 'Iseross Sport' og er lidt mere stive i det. De skulle være gode til folk med lidt højere aktivitetsniveau.

Mine aktiviteter er dog stadig begrænsede på grund af bylderne i knæhasen. Bylderne kommer og svinder som det passer dem. Det ser desværre ikke ud til at Dicillin'en kan få has med dem.


24. august 2009: Jeg har i dag kontakt til bandagisten ved Jydsk Ortopæditeknik. Vi aftaler at fortage støbningen til det nye protesehylster den 31. august 2009.

22. august 2009: I postkassen ligger der i dag en bevilling på et TT-protesehylster og en ekstra siliconeliner.

18. august 2009: Bylderne er nu så godt som forsvundet. Jeg kan dog stadig mærke nogle små knuder. Knæhasen er også stadig lidt hævet. Jeg fuldfører penicillin kuren under alle omstændigheder. Der er endnu piller til ca.12 dage.

Jeg har i dag modtaget indbydelse til amputations ambulatiorium tirsdag, den 1. september 2009 i tidsrummet 9.00 - 13.00 på sygehuset. Det vil jeg gerne deltage i. Så kan lægen tilse min knæhase og forhåbentlig være tilfreds med resultatet af penicillin behandlingen.


12. august 2009: Penicillin kuren er nu begyndt at hjælpe. Bylderne svinder ind og jeg kan atter bukke i knæet.

I dag var jeg hos bandagisten, hvor jeg fik tilrettet og justeret min protese. Ligeledes blev der udfyldt en ansøgning til ny liner og til støbning af ny proteseskål. Bandagisten sender ansøgningen til kommunen.


9. august 2009:
(11 Måneder status)
Så er der gået 11 måneder siden amputationen. Overordnet går det godt. De eneste problemer jeg slås med er bylderne i knæhasen. Ellers klarer jeg mig selv og fungerer godt i hverdagen, hvor jeg klarer mig 110% selvstændigt.

31. juli 2009: Da jeg vågner i dag er der stadig store bylder i min knæhase - særligt én er MEGET stor. Jeg beslutter derfor at møde i ambulatoriet på sygehuset kl. 8.00.

Lægen kigger på bylderne igen - særligt den kæmpestore. Lægen kan ikke rigtigt bestemme sig for om der er tale om en byld eller en cyste. Det ender derfor med at jeg får knæhasen scannet med ultralyd. Det viser sig, at vævet er hævet og har enkelte små hulrum fyldt med væske. Hulrummene er ikke store nok til at lægen vil skære i mig. I stedet vælger han, at jeg skal fortsætte i behandling med Dicillin, 500 mg.

Lægen skriver en recept på 100 piller - nok til 30 dage. Jeg får en ny kontrol tid den 9. september 2009. Hvis bylderne har fortaget sig, så skal jeg bare aflyse mødetiden.

Jeg kontakter Fitness World for at få sat mit medlemskab i bero - foreløbigt frem til 1. september 2009.


29. juli 2009: Selv om 2 km. løbet blev aflyst, så aftaler jeg med fysioterapeuten, at mødes med ham på sygehuset alligevel, da der vil være mulighed for at snakke med bl.a. bandagist, overlæge og andre unge amputerede.

Hos Bandagisten får jeg checket målet på manchetten. Det viser sig ikke overraskende, at jeg skal have en mindre størrelse. Jeg skal nok gå fra en str. 32 til en str. 29. Bandagisten er tilbage fra sommerferie igen den 10. august 2009. Han vil tage kontakt til mig ang. et møde hos Jydsk Ortopæditeknik.

Senere på eftermiddagen blev der lejlighed til at snakke med lægen som amputerede mit venstre underben. Jeg viser ham bylderne i knæ-hasen. Dem er han ikke videre begejstret for. Jeg fortæller ham hvor længe det har stået på og vi aftaler, at jeg skal møde op i ambulato-riet kommende fredag, hvis det ikke er blevet bedre.


28. juli 2009: For første gang i længere tid er det ikke generende at have protesen på. Jeg klarer fint en helt arbejdsdag uden besvær. Da jeg kommer hjem fra arbejde checker jeg knæhasen. Den er stadig hævet - men ikke smertende. I morgen har jeg en aftale med fysioterapeuten på sygehuset. Det var i morgen, at jeg skulle have været i stand til at løbe 2 km. Det bliver dog ikke til noget i denne omgang. Øv øv og øv!

24. juli 2009: Jeg bliver færdig med at klippe hækken på vores grund. Det har ikke været særligt rart, at gå rundt med protesen. Efter endt arbejde tager jeg protesen af og får lidt af et chok. Knæhasen er så hævet, at det ser ud som om jeg har et knæ på begge sider af benet. Jeg beholder protesen af benet resten af dagen.

21. juli 2009: I dag kontakter jeg min egen læge, så hun kan se på bylderne i knæhasen. Hos lægen prøver man at stikke hul på én af bylderne for at se om man kan tømme den for pus. Det lykkedes ikke.
Lægen ordinerer nogle tabletter til mig som hedder Dicillin, 500 mg. Jeg skal tage 3 tabletter i 10 dage. Surlid tabletterne destrueres. Jeg henter tabletterne på apoteket og bliver anbefalet også at købe nogle Paraghurt tabletter, da Dicillin'en kan 'slå maven i stykker'.


18. juli 2009: Jeg kontakter i dag lægevagten, da det nu er næsten uudholdeligt at have protesen på benet pga. bylderne. Lægevagten udskriver en recept til apoteket på nogle tabletter som hedder Surlid, 150 mg.

Jeg skal tage 2 tabletter om dagen i 10 dage. Forhåbentlig kan det få bugt med bylderne.


17. juli 2009: Jeg har hele ugen kæmpet med bylder i knæhasen. Det har gjort ondt at bukke benet med protesen på. Mandag og tirsdag arbejdede jeg hjemmefra, da jeg var nødsaget til at tage protesen af og humpe rundt på krykker.

Benet er dog ikke blevet bedre i ugens løb - men jeg har været på arbejde onsdag til fredag.

Jeg går nu på ferie og håber, at benet falder til ro i løbet af den kommende uge....


13. juli 2009:
(10 Måneder status)
Der er nu gået et par dage over 10 måneders dagen for amputationen. Jeg har det stadig godt med min beslutning og klarer hverdagen helt normalt. Humøret er godt og jeg ser lyst på fremtiden. Jeg har dog haft lidt knas med højre knæ og døjer nu med bumser og bylder på benstumpen efter turen til Kroatien. Det har så betydet at min træning i motioncenteret og min løbetræning har været på 'stand-by' i et stykke tid.
.


(På Standby)

Målet med at løbe de 2 kilometre med fysioterapeuten fra sygehuset den 29. juli 2009 må udsættes på ubestemt tid. Når bylderne er væk skal jeg have genoptaget min træning og så starte op med lidt løb igen.

25. juni - 12 juli 2009:
(Ferie i Kroatien)
Bilen er pakket og klar til vores forestående tur til Kroatien. Jeg skal sammen med familien tilbringe 14 dage i Biograd Na Moru i Kroatien. Vi starter lige før midnat og lander på camping pladsen lørdag kl. 7.00. Min protese skal de næste 16 dage give anledning til mange sjove, mærkelige og beundrende blikke og kommentarer på mange sprog fra lokale og turister. I løbet af vores ophold i Krotatien tager vi på udflugt til natur parkerne i Krka og i Plitvice. Begge parker byder på utrolige flotte oplevelser med krystalklare søer, vandfald og vandrestier. Særligt Plitvice Nature Park gav sved på panden med dens talrige trapper og stejle stier. Jeg klarede begge parker med tilfredsstillelse. Det var sjovt, at se folks reaktioner, når jeg kom gående forbi dem - helt normalt - i korte bukser, så alle kunne se min protese. Nogen kiggede lige en ekstra gang. Var det lige en mand med kunstigt ben, som var gået forbi dem?... Jo, den var god nok.

Jeg var lidt betænkelig med hensyn til om jeg kunne bade i Adriater-havet. Den første dag på camping pladsen kom mine 2 yngste børn løbende og råbte i munden på hinanden, at de havde fundet et sted, hvor jeg kunne komme i vandet. Jeg checkede stedet ud og fandt hurtigt en måde at komme i vandet på. Jeg kunne sætte mig ned på en badebro, tage protesen af og påføre benstumpen en aflagt manchet, som jeg havde taget med hjemmefra. Den brugte jeg for at beskytte benstumpen under badningen.
.

Jeg kunne så stige ned i vandet og lande på højrebenet og så svømme videre ud på dybere vand. Når jeg var færdig med badningen bad jeg én af ungerne om at hente min protese. Folks reaktioner var sjove at se og høre når mine børn kom gående med et håndklæde i den ene hånd og mit kunstige ben i den anden hånd. Jeg fik nemt protesen på og kunne så gå tilbage til vores liggeplads og slikke lidt sol.

En dag tog vi på tur til Biograd Na Moru. Det var meget varmt og jeg svedte benstumpen i manchetten. Jeg måtte flere gange tage protesen og manchetten af og tørre stump og manchet for sved. Det var lidt hårdt at gå rundt sådan. Jeg prøvede senere at dæmpe svedproduktionen med fordspray fra MATAS.

.
 Det hjalp mig, så jeg kunne gå længere ture i det varme klima. Jeg er dog senere blevet frarådet, at benytte fodspray på stumpen, da fodspray kan indeholde aluminiumklorid, som kan fremkalde tør og irriteret hud, som skalder af.

Et andet issue var at komme i bad. Hjemme har jeg en taburet at sidde på, hvilket er lidt bøvlet. Nu havde jeg jo ikke nogen taburet med til Kroatien, så idé-kasketten måtte på hovedet. I det nærliggende supermarked købte jeg nogle plastikposer på 50x70 cm. Jeg kunne så trække en pose på protesen - åbningen i posen stoppede jeg så ned i proteseskålen. Jeg tog protesen på, som nu var blevet vandtæt og vupti... jeg kunne stå op og tage mig et bad. Det trick vil jeg også bruge der hjemme. At stå op under badning er nu nummer 1.

De sidste dage og på hjemturen fik jeg nogle bumser og bylder på benstumpen som gjorde, at jeg til tider måtte tage protese og manchet af. Køreturen hjem foregik det meste af vejen uden protese, men det var ingen problem at køre bilen uden den. Min kone og jeg skiftedes til at føre bilen begge veje.


14. juni 2009: Jeg har tilmeldt mig selv og resten af familien til den årlige cykeltur gennem de 8 sogne her i Kolding og omegn. Det er første gang jeg deltager. Selve turen er på 25 km.


( 2 cykelryttere spiser is)

Vi cykler også frem og tilbage til start- og målområdet. Alt i alt bliver det en en cykeltur på 32 km. Det går rimeligt fornuftigt. Mit højre knæ er ved at være smertefrit. I dag blev det så bagen der smertede efter de 'mange' kilometer i sadlen.


9. juni 2009:
(9 Måneder status)
Det er i dag 9 måneder siden amputationen blev foretaget og det går godt med det amputerede ben. Det har jeg ingen problemer med. Jeg døjer dog stadig med smerter i mit højre ben efter den uheldige løbedag den 3. juni 2009. Jeg har ikke løbet eller trænet i motion center siden pga. smerterne i knæet. Jeg kan mærke at jeg ikke skal tage nogen chancer, så jeg afventer en uges tid mere. Så må jeg se om smerterne har fortaget sig, så jeg kan forsøge med løb og træning igen. Mit store ønske er, at lære at løbe - såfremt kroppen kan holde til det.

Nu er det gode vejr jo startet, så jeg har efterhånden fået luftet protesen i korte bukser en del gange. Det rører mig ikke at vise protesen frem, men det er nu sjovt at se hvordan nogen folk reagerer på, at man sådan kommer gående som en anden sørøver. Særligt sjovt er det at se ældre folks reaktioner. Nogen ligefrem måber - andre kigger hurtigt væk og enkelte sender mig et smil... :o)


6. juni 2009: Mit højre knæ har gjort ondt siden sidste løbedag og jeg har haft ondt i ryggen. Jeg tror, at jeg har fået en fibersprængning i knæhasen eller deromkring. Ligeledes har jeg ondt til venstre for knæskallen. Nu troede jeg lige, at jeg var blevet så sej, at jeg kunne starte med at løbe - men det gik ikke som forventet. Der bliver ikke nogen træning i dag.


(På Standby)


3. juni 2009: Det er nu 2. træningsdag. Jeg er optimistisk og glæder mig. Jeg vælger en ny rute som består af fortov og alm. vej. Da jeg kommer hjem er helt smadret i højre ben omkring knæet og i læggen. Jeg kan godt mærke, at det er hårdere at løbe på fortov og vej frem for at løbe på græs. Jeg skal huske at varme lidt op og strække ud inden jeg begynder. Jeg er jo en 'rookie' indenfor løb, så jeg må gøre mig mine erfaringer.

Dagens træning lyder:

TYPE: TID:
Rask gang 5 Minutter
Jog 1 Minut
Rask gang 5 Minutter
Jog 1 Minut
Rask gang 3 Minutter
Samlet tid: 15 Minutter

1. juni 2009: Jeg har endelig fået købt nogle løbesko og i dag skal jeg i gang med at starte min løbetræning. På www.iform.dk udarbejder jeg en plan for min løbetræning. Træningsplanen er for 5 km. Måske lidt optimistisk, men jeg giver det en chance.

Efter planen skal jeg løbetræne mandag, onsdag og lørdag.

Dagens træning lyder:

TYPE: TID:
Rask gang 5 Minutter
Jog 1 Minut
Rask gang 5 Minutter
Jog 1 Minut
Rask gang 3 Minutter
Samlet tid: 15 Minutter

31. maj 2009: Grundet min mors indlæggelse på Sygehus med brækket ryg efter et fald måtte jeg en tur til Odense. Da min bil er på værksted, så var det enten DSB eller en tur på scooter. Jeg valgte scooteren p.g.a. det fine vejr. En tur på små 150 km. Det gik over al forventning at køre så langt med protesen. Den klemte kun lidt - så det blev til et par pauser hist og pist, hvor benene blev strukket ud.

28. maj 2009: I dag møder jeg hos Fysioterapien på Kolding Sygehus. Jeg har en aftale med fysioterapeuten om, at jeg skal prøve at løbe i terræn. Vi vælger dog i søen i Marielundskoven som eller var planlagt, men i stedet tager vi en tur rundt om sygehuset - skiftevis på græs og på stier. Turen går går op og ned af bakker og min kondition kommer alvorligt på prøve. På tilbagevejen går turen ind ad sýgehusgangene i fuldt firspring med små pauser, så jeg lige kan få vejret.

Vi laver en aftale om, at jeg skal komme igen den onsdag den 29. juli 2009. Her er målet at kunne løbe 2 km. Jeg skal i gang med at træne.


25. maj 2009: Jeg tager igen min datter med på en løbetur rundt om søen ved Marie-lundskoven. Igen bliver det en blanding af løb og gang. Min kondi er ikke for god, da jeg ikke har løbet i mange mange år. Alligevel er det en tilfredsstillelse, at komme rundt om søen. Jeg glæder mig til på torsdag, hvor jeg skal tage turen med fysioterapeuten fra Kolding Sygehus.

24. maj 2009: For at komme løbetræningen den 28. maj lidt i forkøbet, så vælger jeg at tage en løbetur sammen med min datter ved søen i Marielund-skoven. Jeg har min håndholdte GPS med. Den måler, at der er ca. 1.150 meter rundt om søen. Det går faktisk meget godt. Vi skiftes til at løbe og gå.

19. maj 2009: Jeg møder hos fysioterapien på sygehuset, da jeg skal lave løbe træning i dag. Det bliver først til noget træning på afdelingens løbebånd.

Derefter løber jeg med fysioterapeuten ude på den lange sygehusgang. Check mine billeder i menuen til venstre. Her kan du se flere billeder fra løbetræningen.

Vi aftaler, at jeg skal prøve at løbe i terræn torsdag den 28. maj. Det skal ske ved søen i Marielundskoven i Kolding.


12. maj 2009: Jeg har i dag deltaget i Amputations Ambulatiorium på Kolding Sygehus. Blev tilset af lægerne, fysioterapeuter og bandagisten. Jeg fortalte, at jeg ikke havde de store problemer og stadig havde det godt med valg af amputationen. Jeg fik også en god snak med andre amputationspatienter over en kop kaffe og en ostemad. Det var rigtig hyggeligt.

Jeg aftalte et møde i fysioterapien den kommende tirsdag, hvor jeg skal lære at løbe med protesen. Efter besøget på Kolding Sygehus trænede jeg en times tid i Fitness World.


9. maj 2009:
(8 Måneder - status)
Der er nu gået 8 måneder siden amputationen og jeg har stadig ikke de store problemer at slås med - kun et par enkelte bumser på stumpen har været generende. Jeg har ellers rengjort både manchet og benstump dagligt efter alle kunstens regler. Bumserne har gjort det smertefuldt at have protesen på. Det har så kostet et par dage sammenlagt, hvor jeg har måtte arbejde hjemmefra. Det har dog ikke givet mig problemer i mit arbejde som IT supporter. Det kræver ikke nødvendigvis, at jeg er tilstede på virksomheden.

Fortsat ingen fortrydelse og jeg er stadig positiv med hensyn til fremtiden.


2. maj 2009: Dagen i dag er jeg med til polterabend. Min svorger og svigerinde skal snart giftes. Grunden til at jeg nævner det her er, at jeg sammen med en masse unge knægte var ude at køre gokart på bane. Jeg blev overtalt til at køre sammen med de andre. Jeg havde ellers frabedt mig deltagelse, men at køre gokarten gik over al forventning. Så den fik ikke for lidt rundt på banen. 'Der var kun én vej - og det var fremad'.

1. maj 2009: I dag modtager jeg en invitation til kommende amputations ambulatiorium på Terapiafdelingen, Kolding Sygehus. Det finder sted tirsdag den 12. maj 2009 i tidsrummet 9.00 - 13.00.

20. april 2009: Ugebladet Familiejournal bringer i denne uge en artikel om min historie og om denne hjemmeside. Jeg håber, at artiklen kan hjælpe andre til at forstå, at man sagtens kan opnå en rigtig god tilværelse selvom man er blevet amputeret og skal leve som sådan resten af sit liv. Man skal se positivt på det man har - Man skal ikke se negativt på det som man ikke har. Med den indstilling kommer man rigtig langt er jeg sikker på.


10. april 2009: Så blev det 'stor-have-dag'. Normalt er det min kone som klarer arbejdet i haven. I dag ville jeg overraske hende. Jeg slog græs for første gang i rigtig lang tid. Bagefter fjernede jeg mos fra plænen i forhaven med vores mos-fjerner-maskine. Den skulle dog have nye tænder/river, så jeg var lige i Bauhaus på scooteren for at købe det.
.

.
Det var rigtig flot Påskevejr, så det var dejligt at blive blæst lidt igennem. Jeg fik fjernet mos nok til at fylde 3 sække. I morgen er det baghavens tur.

9. april 2009:
(7 Måneder - Status)
Nu er der gået 7 måneder siden amputationen og jeg er stadig tilfreds med min beslutning. Jeg har ikke de store gener ved brug af protesen, som jeg har på de meste af dagen. Til sommer har vi bestilt ferie i Kroatien. Det er jeg lidt spændt på med hensyn til varmen og manchetten. Særligt om manchetten kommer til at 'svuppe' i sved når jeg går rundt. Også med hensyn til at skulle bade i havet. Hvordan kommer jeg derud på 1½ ben. En ny udfordring som skal klares.

At skulle gå rundt i short, så folk kan se protesen, ser jeg ikke som noget problem. Jeg er godt klar over at folk vil kigge, men det gjorde de jo også før amputationen - nu kan de da forholde sig til et mistet ben... det kunne de ikke til min daværende klumpfod. Her pegede folk og kom med dumme bemærkninger. Det var sgu' træls. Ikke fordi jeg var/er forfængelig, men folks bemærkninger dengang kunne godt gøre mig sur og irriteret. Men helt ærligt - den fod så nu også mærkelig ud.

Jeg træner stadig 3 gange om ugen - så vidt det er muligt. Jeg har bestemt mig for, at jeg ikke vil skrive om min træning mere i denne forløbsoversigt. Kun hvis der sker noget særligt spændende. Til tider hvor der ikke er meget at berette om, så fylder træningsdagene meget i forløbsoversigten og virker ikke særligt spændende at læse - se bare herunder.

Jeg vil fortsat udvide hjemmesiden med billeder og information som tiden skrider frem. Blot ikke mere om træningen, da jeg føler at den nu er en selvfølge, som skal gøres - en naturlig og selvtilfredsstillende  ting.


8. april 2009: I dag træner jeg 1 times tid i Fitness World.

6. april 2009: I dag træner jeg 1 times tid i Fitness World.

31. marts 2009: I dag træner jeg 1 times tid i Fitness World.

29. marts 2009: I dag træner jeg 1 times tid i Fitness World.

27. marts 2009: I dag træner jeg 1 times tid i Fitness World.

22. marts 2009: I dag træner jeg 1 times tid i Fitness World.

21. marts 2009: Nu er dagen kommet, hvor jeg skal prøve at stå på rulleskøjter for første gang i mange mange år. Alle min 3 dejlige unger mestrer rulleskøjterne og det gjorde jeg også da jeg var knægt. Jeg får lov til at låne den ældste søns inlinere, da vi bruger samme skonummer - nemlig str. 46.

Jeg får skøjten på højre fod og får proppet protestefoden ned i den venstre skøjte.

Jeg er ikke alt for sikker, da jeg kommer op at stå, men jeg formår da at komme frem og tilbage på vejen udenfor huset op til flere gange. Jeg falder kun 2 gange - uden at slå mig nævneværdigt. Det var sgu sjovt, at prøve det igen..


20. marts 2009: I dag træner jeg 1 times tid i Fitness World.

17. marts 2009: I dag træner jeg 1 times tid i Fitness World.

15. marts 2009: I dag træner jeg 1 times tid i Fitness World, hvor jeg bl.a. tager 3 x 10 benpress med 130 kg belastning.

13. marts 2009: Efter jeg har fået fri fra arbejde tager jeg ned i Fitness World og træner 1 times tid. I dag giver jeg den gas på motionscyklen.

10. marts 2009: Det er min fødselsdag og jeg fylder 43 år. Ak tiden går. Konen er sendt på kursus nordpå, så jeg har lovet ungerne at holde lidt fødselsdag sammen med dem. Det gør så at jeg ikke kommer afsted til min ellers planlagte tirsdagstræning i motionscentret.

Da konen har bilen skal jeg køre på scooter på arbejde de næste 3 dage. Det glæder jeg mig til. Det er længe siden at min Honda SCV 100 Lead har været på en længere køretur. Det eneste der kan være lidt anstrengende når jeg kører på den er, at jeg ikke kan bøje venstre ben helt så meget som det ville være ideelt. Proteseskålen skærer lidt ind i knæhasen.


9. marts 2009:
(6 Måneder - Status)
Der er nu gået 6 måneder siden amputationen og jeg føler, at alt går rigtig godt - taget i betragtning af, at jeg er benamputeret. Umiddelbart har jeg ikke så meget at klage over. Jeg klarer mit arbejde uden de store problemer.

Jeg har fint affundet mig med brug af protesen. Jeg føler ikke, at det har været så svært at vende sig til den. Det er lyn hurtigt blevet en vane, at jeg ruller silikone manchetten på om morgenen samt evt. strømper og så stikker bestumpen i protesen. Den går jeg så rundt med en hel arbejdsdag. Når jeg kommer hjem tager jeg gerne protesen af et kvarters tid for at lufte stumpen. Når vi ser TV eller spiller spil om aftenen, så har jeg også gerne protesen af.

Jeg har kun ganske få gener med hensyn til fantomsmerter. En sjælden gang i mellem kan der være ubehagelige strålinger ud i benet, som ikke er der mere. Jeg er selvhjulpen over hele linjen. Det har jeg det også bedst med. At skulle være afhængig af andre mennesker finder jeg træls og hæmmende på mange måder. At kunne klare sig selv er nu nummer et i min verden.


8. marts 2009: Jeg træner hertil morgen 1 times tid i Fitness World. Det var dejligt at blive knoklet igennem igen, da det er en hel uge siden jeg trænede i centret sidst. Det er desværre ikke blevet til så meget træning på det sidste, da jeg har haft bøvl med tilpasning af protesen og da jeg skulle undvære protesen nogle dage på grund af udsmykningen. Protesen bestod træningen og gav ikke anledning til nogen problemer.

6. marts 2009: Det går ganske godt med brug af protesen hertil morgen, så jeg undlader at kontakte bandagisten. Jeg skal alligevel møde hos ham senere på dagen, da jeg har en aftale med en ung dame som også har valgt amputation som løsningen på hendes situation. Hun skal have lavet ny proteseskål, så i den forbindelse har vi mulighed for at hilse på hinanden.

Klokken 14.40 møder jeg igen hos bandagisten, hvor jeg hilser på den unge dame. Vi får os en god snak. Vi fortæller om os selv og hvordan vi klarer forskellige situationer i dagligdagen. Jeg ser det som et rigtig hyggelig møde. Jeg håber, at vi ses til maj igen på sygehuset til  amputationskonferencen.


5. marts 2009: Ved 11.00 tiden bliver jeg i dag ringet op af bandagisten. Han fortæller, at han har min protese klar til afhentning - én dag før beregnet. Det er godt nok dejligt. Den har jeg savnet. Jeg har jo de sidste dage humpet rundt på et par krykker og været nødsaget til at arbejde hjemmefra - Nu ikke fordi det skal være nogen straf, men det er trods alt ikke det samme som hvis man kunne bevæge sig frit rundt.. Mit arbejde som IT Supporter gør jo, at jeg ikke nødvendigvis skal være til stede på virksomhedens adresse, så HURRA for opfinderen af Internet og VPN.

Jeg har haft min protese på det meste af dagen uden nogen nævneværdige problemer... det er altså rart. Jeg skal melde tilbage til bandagisten i morgen tidlig, hvis der mod forventninger kommer ubehag.


2. marts 2009: I dag har jeg 10 års jubilæum som IT Supporter på min nuværende arbejdsplads. Tiden er gået stærkt og der er sket mange ting i gennem disse år.

Om eftermiddagen møder jeg hos bandagisten. Jeg har hele dagen gået med den riflede silikone manchet og det er gået rimeligt godt. Jeg afleverer protesen, så bandagisten kan sende den til Odense og for at blive shinet op. Jeg kan hente den igen fredag den 6. marts 2009.


1. marts 2009: Jeg træner 1 times tid i Fitness World. Jeg kan først træne igen på fredag, da jeg vil være uden min protese fra mandag eftermiddag til fredag morgen - om alt går vel. Min protese skal til Odense for at blive shinet op med kulfiler på protese skålen, samt få lakeret titanium delen.

28. februar 2009: Det er lørdag og jeg tager ned til det lokale apotek for at forhøre mig om prisen på Mepilex Lite. Apotekeren finder en pakke frem og siger at prisen er 42 kr. på stk i 6 x 8,5 cm størrelsen. Det var godt nok dyrt. Jeg kan dog få lidt rabat, hvis jeg køber hele pakken indeholdende 5 stk. til en pris af ca. 200 kr. Jeg takker pænt 'Nej Tak!' og forlader mindre chokeret apoteket. Jeg tror, at jeg skal finde en anden løsning.

27. februar 2009: Den glatte silikone manchet driller og laver i løbet af dagen et lille hul i knæhasen. Jeg dækker såret med Mepilex Lite som jeg fik nogle stykker af under indlæggelsen på sygehuset.

Om aftenen træner jeg 1 time i Fitness World. Det er noget tid siden jeg sidst var afsted. Dette har været på grund af bøvl med silikone manchten.


26. februar 2009: Jeg besøger bandagisten midt på eftermiddagen. Jeg viser ham de røde mærker, som er kommet fra silikone mancheten. Bandagisten tilretter silikone mancheten, men det bliver ikke helt perfekt. Jeg bestemmer mig for at prøve den riflede manchet igen. Den henter jeg ude i bilen. Umiddelbart føles det nu bedre. For nogle dage siden var den meget ubehagelig at have på. Vi må se hvordan de næste dage spænder af. Måske skal jeg starte med den glatte manchet om morgenen og så skifte til den riflede midt på dagen.

25. februar 2009: Der er lidt knas med silikone mancheten. Det er nok godt nok at besøge bandagisten i morgen for at se om han kan rettet på noget.

Til aften får jeg besøg af en journalist fra ugebladet 'Familie Journalen'. Jeg fortæller ham min historie tilbage fra ulykken og frem til i dag. Om hvordan humøret er blevet bedre, om at jeg er smertefri og hvorfor jeg har lavet denne hjemmeside. Produktionstiden for artiklen er mindst 5 uger. Familie Journalen er Danmarks største ugeblad. Der havde jeg godt nok aldrig drømt om at ende, men jeg tager det som en positiv oplevelse.


23. februar 2009: Jeg møder hertil morgen hos bandagisten, hvor jeg får den glatte liner på. Det virker MEGET bedre. Den skal jeg kunne gå meget bedre med.

Jeg får også aftalt med bandagisten, at jeg skal indlevere min protese på næste mandag. Så sender han protese til Odense, hvor protese skålen skal shines op med lag af kulfiber.


22. februar 2009: Det går lidt bedre i dag med den riflede liner, men det er stadig ikke godt.

Ugebladet 'Familie Journalen' har henvendt sig til mig, da de gerne vil skrive en artikel om min situation og min hjemmeside. En fotograf kommer i dag for at tage billeder af mig og ungerne. En journalist vil så kigge forbi kommende onsdag.

Der bliver ingen træning i dag.


21. februar 2009: Det var meningen at familien skulle et smut til Messe Center Herning, hvor messen 'Ferie for alle 2009' afholdes... Grundet mit bøvl med protesen bestemmer vi os for at blive hjemme. Så må vi tage afsted til næste år i stedet... øv øv og øv.

Vi tager i stedet ud og handler. Det bliver ingen success-tur da min protese stadig strammer. Jeg har fornemmelsen af, at jeg måske kan afhjælpe ubehageligehederne med en anden manchet/liner.

Den nye protese skål blev lavet på en glat liner. Efter støbningen fik jeg udleveret en riflet liner, som fylder en anelse mere i protese skålen. Det må jeg lige få en snak med bandagisten om på mandag.


20. februar 2009: Klokken 13.00 møder jeg hos bandagisten for at se om han kan gøre noget ved protese skålen. Den klemmer stadig. Bandagisten foretager flere rettelser på protese skålen, men jeg er stadig ikke helt tilfreds.

Vi bliver enige om at jeg benytter protesen weekenden over og så møder ind hos bandagisten igen på mandag.

Der bliver ingen træning i dag.


19. februar 2009: Protese skålen klemmer stadig bagpå i højre side, så jeg beslutter at arbejde hjemmefra igen i dag.

Jydske Vestkysten bringer en artikel i dagens avis om mit forløb og om denne hjemmeside.


18. februar 2009: Jeg møder hos bandagisten kl. 9.00 for at få lavet en ny protese skål. Støbning og tilpasning tager næsten 3 timer. Da der stadig er lidt som klemmer bag på benstumpen, når jeg har protesen på, så beslutter vi os for at se tiden lidt an og snakke sammen igen den 20. feb. 2009.

Jeg arbejder hjemmefra resten af dagen.


17. februar 2009: I dag bliver jeg nød til at tage hjem fra arbejde ved middagstid og så fortsætte hjemmefra. Min benstump er ret øm. Den er efterhånden svundet godt, så manchet og protese skål er ved at være for stor. Jeg har heldigvis en aftale i morgen hos bandagisten. Her skal jeg have støbt en ny skål til protesen.

Efter spisetid tager jeg en smut i Fitness World for at trænet kadaveret. Jeg har taget en masse sokker uden på mancheten - så går det.


13. februar 2009: I postkassen ligger der i dag en bevilling fra kommunen på en ny proteseskål. Jeg har aftalt med bandagisten, at jeg møder op hos ham den kommende onsdag.

11. februar 2009: En journalist fra Jydske Vestkysten kommer på besøg for at lave et interview til en artikel, som skal bringes i avisen indenfor kort tid. Artiklen skal handle om grunden oprettelsen af denne hjemmeside, samt hvad der fik mig til at tage beslutningen om amputation.

10. februar 2009: Jeg træner 1 times tid i Fitness World - denne gang tidligt om morgenen, da jeg har ferie.

Senere på dagen kontaktes jeg af en journalist fra Jydske Vestkysten som gerne vil lave et interview med mig. Min bopælskommune har fortalt JV om mit forløb og min hjemmeside. Interviewet skal foregå i morgen, onsdag.


9. februar 2009:
(5 måneder - Status)
Det er i dag 5 måneder siden amputationen og alt er vel. Jeg trives godt med protesen. Den er dog ved at være lidt stor i skålen - men ansøgning om ny skål er fremsendt via bandagisten til kommunen.

Stumpen svinder i omkreds og jeg kan se, at den bliver formet som forventet - næsten. En muskel på ydersiden af stumpen mangler at svinde helt ind for at stumpen bliver mere konisk i facon.

Det går godt med at være tilbage på arbejde på fuld tid. Det er dog nu lidt mere vanskeligt at kravle under folks skriveborde for at tilpasse kabler m.m., da protesen gør at benet ikke kan bukkes så meget som før amputationen. Det er dog ikke noget stort problem.

Jeg overholder min træning 3 gange om ugen i træningscentret. Det går godt og jeg kan mærke at konditionen bliver bedre og bedre. Min kampvægt skal jeg dog arbejde noget mere med, så jeg kan tabe mig de kilo som er mit mål for at komme under 100 kg. Lige nu ligger jeg på ca. 110 kg.

Jeg har den sidste uges tid mailet med en ung dame som også har valgt amputation efter mange år med operationer og mange smerter efter, at have fået sit ene ben i klemme under en lastbil. En gæv pige med ben i næsen. Jeg ønsker hende alt held og lykke med hendes forløb og hendes fremtid som amputeret. Hun har gå-på-mod og er med på mit motto: "Der er kun én vej - og det er fremad!".


8. februar 2009: Jeg træner 1 times tid i Fitness World. Nu kan jeg se frem til en hel uges ferie med familien. Det glæder jeg mig til.

6. februar 2009: Jeg træner 1 times tid i Fitness World.

3. februar 2009: Jeg træner 1 times tid i Fitness World. I dag husker jeg at få sat parkeringskiven, så jeg ikke bliver offer for parkeringsvagten igen.

30. januar 2009: Jeg træner 1 times tid i Fitness World. Da jeg kommer ud til min bil igen opdager jeg, at en parkeringsvagt har sat sit aftryk i min forrude i form af en parkeringsbøde. Det er 510 gange noget ØV.

28. januar 2009: Jeg har i dag modtaget et brev fra Dansk Handicap's Brugerservice. Det er ang. mit parkeringskort. Jeg er noget spændt på at få brevet åbnet. Brevet viser sig at være en godkendelse af min ansøgning, hvilket jeg er meget glad for. Det er dejligt, at det nu er på plads, så jeg i fremtiden ikke skal bevæge mig mange hundrede meter på krykker, hvis jeg ikke har min protese. Det prøvede jeg talrige gange under genoptræningen på sygehuset . Her var det utroligt svært at finde en parkeringsplads nær genoptrænings-faciliteterne. Det var til tider frustrerende af pommeren til...

Jeg betalter i dag 425,- for parkeringskortet. Jeg skal underskrive og tilbage-sende et stamkort + foto. Det får jeg sendt afsted i morgen.


27. januar 2009: Det er tirsdag. Jeg vælger at træne inden spisetid i dag.
Jeg ved at der er mange mennesker der træner om tirsdagen, men jeg skal arbejde hjemmefra om i aften, så træningen skal overstås først. Jeg træner 1 times tid i Fitness World.

25. januar 2009: Det er søndag formiddag, hvor jeg træner 1 times tid i Fitness World.

23. januar 2009: I dag træner jeg 1 times tid i Fitness World mens min datter er til svømning. Jeg har nu fået lagt træningen i faste rammer, så det passer med at min mindste søn er til spejder om tirsdagen og min datter er til svømning om fredagen. Jeg bringer dem - laver min træning - og henter dem på vejen hjem igen. Sidste træningsdag er søndag om formiddagen.

21. januar 2009: Denne hjemmeside har fået ny adresse. Jeg har registreret domæne-navnet thraneweb.dk. Cybercity overtog Tele2, hvor hjemmesiden tidligere var hostet. Efter overtagelsen blev alle hjemmesider under get2net.dk slettet den 15. januar 2009. Det var jeg ikke lige klar over, men pyt - nu er hjemmesiden atter online. Nu skal jeg blot have udbredt den nye adresse, så folk kan finde hjemmesiden på Internet igen.

20. januar 2009: Til morgen møder jeg hos fysioterapien på sygehuset, som aftalt for en uge siden. Jeg skal have finjusteret min gang med protesen. Det står min 'gamle' fysioterapeut for. Bandagisten er også til stede, så ved samme lejlighed for jeg justeret min protese i længden. Jeg aftaler dog et nyt møde med bandagisten til næste dag, hvor jeg skal have gjort noget ved min proteseskål, som er ved at være for stor. Benstumpen er svundet godt efterhånden. Det er ved at være tid til støbning af en ny proteseskål. Bandagisten skal dog først have sendt en ansøgning til kommunen af sted først.

Hertil aften træner jeg en times tid i Fitness World. Det er blevet meget sent, så træningen slutter nær lukketid.


17. januar 2009: I dag træner jeg i Fitness World om formiddagen 1 times tid. Jeg når ikke at komme så meget i træningscentret i denne uge. Jeg laver nogle ekstra øvelser der hjemme som kompensation.

13. januar 2009: Jeg møder i fysioterapien på sygehuset og ser straks en del bekendte ansigter. Her er de 2 overlæger som har behandlet mig, mine fysioterapeuter fra indlæggelsen, en sygeplejerske fra afdelingen og min bandagist. Det som jeg er mødt til er en forsamling for amputerede, hvor hver enkelt fremmødte får en snak om sin situation med læger, fysioterapeuter og bandagist. Man får snakket sin situation igennem - om dagligdagen og evt. problemer med protesen. De fleste fremmødte er ældre mennesker. I mens en person konsulteres snakker resten med hinanden om det at være amputeret over en kop kaffe og et stykke brød. Jeg får mig en god snak med et par stykker. Et godt arrangement, som gentages 3 til 4 gange årligt.

Jeg viser min gang ved at gå frem og tilbage. Man er ikke helt tilfreds, så jeg bliver bedt at møde i fysioterapien næste tirsdag. Her vil man bruge en times tid på mig for at finjustere min gang. Bandagisten vil også møde frem. Han tager nogle nye sokker med til mig.


12. januar 2009: På arbejde bliver jeg ringet op af fysioterapien på sygehuset. Jeg bliver forespurgt om jeg vil deltage i et møde for amputerede dagen efter i tidsrummet 9.00 - 12.00. Jeg takker pænt 'Ja'.

Jeg vælger at tage en feriedag i morgen. Jeg skal også have min bil på værksted, da nogle håndværkere har lavet buler i den.


11. januar 2009: I dag træner jeg i Fitness World om formiddagen 1 times tid.

9. januar 2009:
(4 måneder - Status)
4 måneder er nu gået siden amputationen. Hvis jeg skal gøre status over den tid der er gået siden 9. september 2008, så er der sket utroligt mange ting og det glæder mig, at der ikke har været nogen komplikationer i forløbet. Alt er forløbet som det skulle. Jeg har været i kontakt med mange mennesker, som alle har gået ind med 100% for at min situation skulle blive en succes. Mange tak for det. Jeg har fået mere overskud i hverdagen og et bedre humør. Jeg kan atter varetage mit arbejde på fuld tid og jeg er selvhjulpen i alle situationer. Fremtiden vil sikkert byde på nogle forhindringer for en ben amputeret, men dem skal jeg nok få taklet på bedste måde.

8. januar 2009: Jeg møder til genoptræning hos den kommunale fysioterapi. Dette er min sidste termin og jeg er nu efterfølgende overladt til træning der hjemme og i Fitness World. Det er nu ganske rart, at være kommet så langt i forløbet. Genoptræningsfasen er gået rigtig godt. Jeg snakker med 4 studerende efter træningen. Jeg viser dem min protese og fortæller dem min historie. Alle får lov til at røre og trykke på benstumpen. Jeg udfylder et evalueringsskema og får udleveret en slutstatus og et træningsprogram, som jeg kan benytte mig af her hjemme.

I postkassen ligger et brev fra Danske Handicaporganisationer. Det bekræftes at DH's brugerservice har modtaget min ansøgning om et parkeringskort. Sagsbehandlingen forventes at vare 4 til 5 uger!


6. januar 2009: Jeg møder til genoptræning hos den kommunale fysioterapi.

5. januar 2009: Jeg er i dag startet på mit arbejde på fuld tid. Det er meget rart, at være tilbage fuldt ud. Jeg mærker dog hurtigt, at folket ved at jeg er tilbage igen. Emails begynder at komme ind igen og telefonen gløder til tider.

4. januar 2009: I dag træner jeg i Fitness World om formiddagen 1 times tid.

2. januar 2009: Så kom vi ind i et nyt år. I dag har jeg atter trænet i Fitness World. Selvom jeg havde svært ved at vågne og komme ud af sengen, så var det nu rart at komme i gang med træningen igen. Næste træningsdag bliver på søndag. Jeg tror, at jeg vil satse på træning 3 gange om ugen. Det kunne være tirsdag, torsdag og søndag. Det vil passe meget godt ind i vores dagligdag her hjemme.

Over middag kører jeg til Borgerservice i byen for at høre om der er nyt i min kørekortsag. Det var umuligt, at komme igennem på telefonen. Mit kørekort er nu endelig kommer og det har fået tilføjet følgende anmærkninger:

 • Kode 10.2: Automatgear
 • Kode 10.3: Elektronisk styret gear
 • Kode 100:  Motorcykel uden sidevogn

Jeg kan nu få sendt min ansøgning om parkeringskort af sted til Danske Handicaporganisationers Brugerservice. Hertil kræves en kopi af det nye kørekort.


30. december 2008: Hertil morgen går turen igen til Fitness World, hvor jeg træner en lille times tid med diverse øvelser i maskinerne. En god måde at starte dagen på. Maskinerne er ikke helt samme modeller som hos den kommunale fysioterapi. Der er en udmærket vejledning ved hver enkelt maskine, så man selv kan finde ud af at anvende den efter formålet.

Jeg holder nu et par dages pause fra træningen for give kroppen lidt ro. Jeg satser på 2. januar 2009 igen. Her er der sikkert travlt i motionslokalet, hvor mange skal have slidt julefedtet af igen.


29. december 2008: Så fik vi overstået julen her hjemme. Det gik som altid stille og roligt med en dejlig julemiddag og en masse gaver som skulle pakkes ud.

I dag har jeg meldt mig ind i motionscentret Fitness World her i byen. Et motionscenter blandt mange, men medlemskabet her er til en overkommelig pris. Jeg er netop kommet hjem kl. 13.10 efter den første træningstime. Det var dejligt at få rørt kroppen.


18. december 2008: Jeg møder til genoptræning hos den kommunale fysioterapi. Jeg skal også på løbebåndet. I dag er dog tilsyneladende ikke min dag. Jeg kan kun klare 1½ minut, så må jeg stoppe. Det er sidste træningsdag inden juleferien. Efter endt træning aftales der 2 nye tider for uge 2 i 2009. Det bliver mine sidste 2 træningstider hos den kommunale fysioterapi. Mange står på venteliste og det er tiden for mig til at frigive min plads. Jeg har planer om, at melde mig ind i et af de lokale træningscentre for at holde mig igen fremover.

15. december 2008: Jeg møder til genoptræning hos den kommunale fysioterapi. Jeg prøver også i dag at komme en tur på løbebåndet. Denne gang løber jeg 2½ minut - stadig med håndstøtte. Det er fremskridt på et eller andet plan. Ellers træner jeg balance på forskellig vis og træner bentøjet i maskinerne.

11. december 2008: Jeg møder til genoptræning hos den kommunale fysioterapi. Jeg prøver også i dag at komme en tur på løbebåndet. Denne gang løber jeg 2 minutter - stadig med håndstøtte. Ellers træner jeg balance på forskellig vis.

Da jeg kommer hjem fra træningen bliver jeg ringet op af kommunens dagpengeafdeling, som vil høre hvordan det går med mig. Jeg fortæller at det er min plan at starte fuld tid på arbejde igen fra starten af januar 2009.


9. december 2008:
(3 måneder - Status)
I dag er det 3 måneder siden min amputation. Når jeg tænker tilbage, så er tiden fløjet afsted. Der har ikke rigtigt været nogle sure dage i forløbet. Jeg vidste jo hvad jeg skulle igennem - dog ikke at det skulle gå så hurtigt fremad. Jeg havde ikke regnet med, at jeg var nået så langt i forløbet, som jeg faktisk er i dag. Det har også overrasket både bandagist og fysioterapeuter. Det skyldes nok min alder og mit gå-på-mod. Det har dog været hårdt med genoptræningen, men så længe der er vilje er der vej... (smil).

Jeg har bestemt ikke fortrudt min beslutning om amputation. Det skulle være sket for længe siden. En del mennesker som jeg har talt med har virket MEGET overrasket og til tider uforstående over min beslutning. De har heller ikke været bevidst om mit lange forløb med MANGE smerter og til tider svingende humør. I dag er jeg en glad mand med MEGET mere energi og jeg kigger stadig fremad. Jeg har stadig nogle mål som jeg skal nå som ben-amputeret. Et af mine mål er at kunne løbe/jogge på motionsbasis - et andet mål er at smide yderligere 10 til 15 kg... jeg har allerede tabt mig ca. 10 kg. foruden det amputerede ben, som jo ikke skal tælles med. Mål som jeg er sikker på, at jeg nok skal nå med tiden.


8. december 2008: Jeg møder til genoptræning hos den kommunale fysioterapi. I dag prøvede jeg bl.a. at være oppe på et løbebånd - jeg skulle dog holde ved nogle håndtag for ikke at miste balancen, men det var faktisk sjovt at prøve og løbe med protesen på. Der var ikke umiddelbart nogen gener ved det, men jeg løb heller ikke særligt langt.

7. december 2008: Min benstump er lidt hævet hertil morgen. Det var den også inden jeg gik i seng i går. I går aftes gik jeg en tur med vores hunde. Tidligere på dagen var vi på julegaveindkøb. Her fik jeg også gået en del.

Hmmm... det har åbenbart været lige i overkanten. Jeg må tage den lidt med ro i dag.


4. december 2008: Jeg møder til genoptræning hos den kommunale fysioterapi.

3. december 2008: Da jeg kommer hjem fra arbejde har jeg modtaget et brev fra Sydøstjyllands Politi angående min kørekortsag. Sagen har nu været forelagt Embedslægeinstitutionen i Ribe, hvor man har fundet ud af, at jeg kan få udstedt kørekort til motorcykel igen under forudsætning af, at der indsættes koder for krav om:
 • Automatisk transmission og elektronisk gear

Jeg møder hos bandagisten kl. 13.00, hvor vi lige får en kort snak om, hvordan det går med mig. Jeg får sat i pude på indersiden af proteseskålen som fylder lidt af skålen ud indvendig. Jeg har nu gået rundt med protesen nogle timer, og det virker som om, at det er blevet rigtig godt. Det bliver spændende at se virkningen de næste dage.

Bandagisten nævner under vores samtale en ung dame, som for kort tid siden valgte en tilsvarende løsning som jeg - amputation på grund af et længere forløb med en masse problemer. Jeg håber, at hun kigger forbi denne hjemmeside og at hun får et så glidende forløb som jeg selv har haft indtil nu.


2. december 2008: Jeg møder til genoptræning hos den kommunale fysioterapi. Træningen giver mig i dag lidt problemer med knæet på mit amputerede ben. Det skyldes den at jeg synker så langt ned i proteseskålen, at den rører ved mit knæ. Det er belastende for min gang. Jeg glæder mig til i morgen, hvor jeg skal kigge forbi bandagisten.

1. december 2008: Jeg kontakter bandagisten, da jeg er ved at have problemer med min proteseskål. Den er ved at blive for stor - eller rettere sagt - min benstump er nu svundet så meget at jeg skal have 3 tykke strømper udenpå manchetten for at kunne fylde proteseskålen ud. Vi aftaler at jeg skal kigge forbi bandagisten den 3. december.

27. november 2008: Jeg møder til genoptræning hos den kommunale fysioterapi.

26. november 2008: Så kom den store dag, hvor jeg skulle overstå den helbredsmæssige køretest for, om jeg fortsat kunne beholde mit kørekørt til motorcykel.

Jeg stillede hos Kolding Bilsyn klokken 13.30, hvor jeg skulle møde en motorsagkyndig fra Kolding Politi. Efter en kort snak viste jeg min køreegenskaber ude på parkeringspladsen. Han skulle sikre sig, at jeg kunne magte min motorcykel (Honda SVC Lead 100) og holde balancen ved stop og start. Det hele gik som jeg selv havde forventet - UDEN problemer. Så jeg bestod med stort glamour. Jeg kan nu fortsat beholde min scooter og benytte den til daglig transport. Der vil måske dog komme en anmærkning i kørekortet om, at min motorcykel skal have automatgear, da jeg ikke vil kunne skifte gear på en almindelig motorcykel. Både nu og i fremtiden har jeg kun tænkt mig at benytte en scooter - stor eller lille, så det er ikke noget problem for mig.

Ang. mit kørekort til bil, så vil der blive lavet en anmærkning om, at den bil som jeg er fører af skal have automatgear. Det er heller ikke noget problem for mig.

Alt i alt en glad og positiv oplevelse...


21. november 2008: Jeg vågner til en overslem forkølelse. Det er planlagt at jeg arbejder hjemmefra i dag, så det er ingen katastrofe. Jeg får dog brug for talrige lommetørklæder dagen igennem, da snotten løber i lange baner.

Jeg aflyser genoptræningen i dag, da jeg er bange for at smitte alle i min nærhed. Det må nøjes med at gå ud over familien herhjemme.


18. november 2008: Jeg møder til genoptræning hos den kommunale fysioterapi. I dag får jeg rigtig sved på panden. Jeg laver øvelser med balancen og strækøvelser for ryg og hofte. Pyha...

17. november 2008: Jeg er i dag startet på job igen - dog på halv tid som en start. Det er rart at komme tilbage på arbejde igen og få snakket med kollegaer og andre ansatte. Den næste tid vil jeg arbejde på halv tid. Så må tiden vise, hvornår jeg kan gå op i tid.

13. november 2008: Til morgen møder jeg hos bandagisten for at hente min protese. Den har fået nye look - et kul-look på proteseskålen. Det ser ret sejt ud. Det er dejligt at have protesen igen. Man kommer hurtigt til at savne den.

Jeg kontakter kommunen for at fortælle, at jeg starter på arbejde igen på mandag den 17. november 2008- dog på halv tid til at starte med. Så må jeg se hvordan det går.

Ved 13-tiden møder jeg til genoptræning hos den kommunale fysioterapi. I dag er det mest træning af min gang der er i højsædet.


11. november 2008: Jeg møder til genoptræning hos den kommunale fysioterapi.

Jeg savner min protese, men glæder mig til at få den tilbage på torsdag med nyt look.


10. november 2008: I dag er det mandag og jeg møder hos bandagisten ved 15-tiden for at aflevere min protese. Jeg skal dog lige have foretaget et par justeringer før jeg giver slip på den. Protesen skal sendes til Odense for at blive shinet lidt op. Proteseskålen kan betrækkes med 1 eller 2 lag materiale udvendigt, så den får en anden farve eller mønster. Jeg har valgt at få lavet skålen koks-farvet. Det vil pynte på den frem for den bleg-gule farve den har haft indtil nu. Jeg kan afhente protesen igen torsdag morgen.

Bandagisten måler min ben-stump til at være ca. 39 cm. i omkreds.

De næste dage må jeg klare mig på ét ben og mine krykker.


7. november 2008: Jeg møder til genoptræning hos den kommunale fysioterapi.

Den sidste uge er gået med daglig gang-træning med protesen. Jeg har den nu på det meste af dagen - dog med nogle pauser for at få luft til ben-stumpen. Jeg cykler også næsten dagligt.


1. november 2008: Jeg modtager igen et brev fra Sydøstjyllands Politi ang. 'Fornyelse af kørekørt'. Jeg anmodes nu om at aflægge en helbredsmæssig køretest hos politiet i min hjemby. Testen drejer sig ganske rigtig om mit motorcykelkørekort. Jeg skal stille med 'egen motorcykel'. Testen vil blive afholdt den 26. november 2008 kl. 13.30.

Jeg tager noget varmt tøj på og går ud og starter min Honda Lead. Jeg er noget spændt på om, det giver nogen problemer at føre den med protesen på. Jeg triller lidt rundt ude på vejen foran huset. Der er ikke nogen problemer med at styre eller holde stille med protesebenet oppe. Jeg bestemmer mig for at køre en længere tur ned gennem byen. Det går helt uden problemer, så jeg kan ikke se, at køretesten vil give nogen problemer. Jeg må se om jeg får ret...


30. oktober 2008: Jeg møder til genoptræning hos den kommunale fysioterapi.

29. oktober 2008: Bandagisten kommer på besøg i hjemmet. Han medbringer et katalog med billeder af den udsmykning som kan fortages på proteseskålen. Jeg har fravalgt kosmetik på protesen, da dette kan hæmme funktionen i min aktive protesefod.

28. oktober 2008: Under min hjemmetræning synes jeg nu at tiden er inde til at afprøve min rigtige cykel. Jeg finder den frem fra skuret og får sat sadlen så højt op, at jeg kan strække mine ben næsten helt ud i pedalerne.

Min balance fejler ikke noget, så jeg sætter mig op på cyklen og triller ned af vores indkørsel. Det går ganske fint og anses som stor succes fra min side. Da jeg stadig anvender begge krykkestokke, så skal jeg have fundet en måde at have stokkene med mig på cyklen. Efter at have prøvet forskellige ting finder jeg den rigtige løsning. Se hvordan under 'Gode Krykke Tips' i menuen hertil venstre.

Jeg modtager i dag et brev fra Sydøstjyllands Politi ang. min kørekortsag. Her skriver man til mig, at den lægeattest som jeg afleverede hos Borgerservice ved Kommunen nu har været forelagt Bilinspektøren i Ålborg. Her mener man at de lægelige oplysninger giver anledning til begrundet tvivl om, hvorvidt jeg fortsat er i besiddelse af et tilfredsstillende helbred?!?!. Jeg skal nu aflægge en vejledende helbredsmæssig køretest. Hvis dette drejer sig om jeg kan føre min bil på betryggende måde, så er jeg noget forvirret. At føre en bil med automatgear er ikke anderledes for mig nu end det var før amputationen. Måske har det noget med mit motorcykelkørekort at gøre. Jeg har en 100cc Honda Lead scooter - også med automatgear. Den vil jeg meget gerne kunne beholde. Min sag er nu overdraget til den motorsagkyndige i min hjemby. Jeg vil høre nærmere derfra.


27. oktober 2008: Jeg møder til genoptræning hos den kommunale fysioterapi.

Om formiddagen ankommer de hjælpemidler som jeg fik bevilget af den kommunale ergoterapeut.

Personen fra hjælpemiddelcentralen hjælper med at indstille min nye kørestol, så den er nem at håndtere og behagelig at sidde i.

En kommunal håndværker kommer til hjemmet og monterer håndtaget i bruserkabinen.


24. oktober 2008: Jeg har ugen igennem trænet hårdt i fysioterapien på Kolding Sygehus. Forløbet er gået over al forventning fra både min side og fra fysioterapiens side.

Eleven fra den kommunale fysioterapi har overværet min træning 2 gange i løbet af ugen.

Det er i dag sidste træningsdag og bandagisten kommer for at lave de sidste justeringer på protesen.

Jeg udskrives fra sygehuset og kan tage hjem med protesen, som jeg skal øve videre med derhjemme.


20. oktober 2008: Jeg møder hos bandagisten kl. 8.00 for at få lavet en ny støbning til protesen. Denne gang forløber alting som det skal og støbningen bliver meget bedre.

Jeg fortsætter til sygehuset for at påbegynde den intensive gangtræning, som skal foregå over de næste 5 dage. Jeg skal træne 2 gange dagligt - 1 time om formiddagen og 1 time om eftermiddagen.

Træningen består af masser af gangtræning frem og tilbage med protesen, forhindringsbane hvor jeg skal lære at løfte protese-benet på den rigtige måde samt balancetræning på bold.


17. oktober 2008: Jeg er blevet kontaktet af bandagisten. Han vil gerne have mig til at prøve skålen som jeg fik støbt et par dage forinden. Han mener ikke at den er helt optimal. Jeg møder hos ham og prøver protesen igen.

Som forventet fra bandagistens side er skålen ikke optimal. Vi aftaler at jeg kommer til ham kl. 8.00 mandag den 20. oktober - inden jeg skal møde til indlæggelse på sygehuset ang. intensiv gangtræning.

Senere på dagen møder jeg til træning hos den kommunale fysioterapi. Jeg gør opmærksom på, at jeg skal indlægges til intensiv gangtræning på sygehuset i den kommende uge. Det aftales at fysioterapeut-eleven skal komme på besøg på sygehuset for at overvære min træning der.


15. oktober 2008: Jeg møder klokken 9.00 hos bandagisten for at få foretaget støbning til min protese. Check 'Mine Billeder' i menuen hertil venstre. Her kan du se nogle billeder fra processen. Efter støbningen kører jeg ind til byen for at købe mig et par nye sko. Bandagisten skal bruge venstre sko til protesen. Da jeg vender tilbage til bandagisten igen har han lavet protesen færdig. Jeg er nu klar til at prøve mit nye 'ben' for første gang. Det her er en milepæl som er nået.

Jeg går frem og tilbage i en gang-barre hos bandagisten. Der kræves nogle tilretninger, som foretages i bandagistens værksted.

Det aftales at vi mødes den kommende mandag i fysioterapien på sygehuset.


14. oktober 2008: Jeg har nu været uden tabletter mod fantomsmerter i 3 dage. Jeg har ikke nogen tegn på fantomsmerter mere. Det er virkelig dejligt. Jeg håber, at det kan vare ved.

13. oktober 2008: Bandagisten er atter på besøg i hjemmet for at kontrollere, at alt er som det skal være omkring min ben-stump. Alt er normalt. Jeg øver stadig dagligt med manchetten. Bandagisten mener, at jeg nu er klar til at blive indlagt til intensiv gangtræning på sygehuset. Han tager kontakt til afdelingen på Kolding Sygehus og fortæller dem at jeg skal indlægges i perioden 20. oktober - 24. oktober 2008. Vi aftaler at jeg skal møde hos bandagisten 2 dage senere, hvor jeg skal have lavet en støbning til min kommende protese.

Jeg er i dag indkaldt af kommunen til et informationsmøde med efterfølgende samtale om min situation. Jeg kan ikke helt forså, at jeg skal deltage i dette, da jeg jo har et fast job at vende tilbage til når min sygemelding er overstået. Det viser sig at alle sygemeldte skal indkaldes uanset hvad, så jeg møder op til aftalt tid.

Ved samtalen aftales det, at sagsbehandleren skal kontakte mig 1 måned senere for at høre om jeg snart kan starte på arbejde igen.


11. oktober 2008: Jeg har nu spist tabletter mod fantomsmerter i en uge. De har virket godt, men jeg har været utrolig træt. Jeg bestemmer mig for at holde en pause med tabletterne.

10. oktober 2008: En ung dame fra den kommunale ergoterapi kommer på besøg i hjemmet for at danne sig et indtryk af, hvilke hjælpemidler jeg skal have stillet til rådighed.

Jeg har behov for 1 sæt krykkestokke, 1 kørestol og 2 forskellige taburetter til badeværelset. Én til brusekabinen og én til at sidde på ved tørring efter bad, ved barbering m.m. Jeg beder ligeledes om at få opsat et håndtag i brusekabinen, som jeg kan holde fat i ved ind- og udstigning af brusekabinen.


9. oktober 2008: Det er igen tid til træning i den kommunale fysioterapi. I dag kobles en elev på mit forløb. Jeg kan selv til og fra træning i dag. Det er en dejlig ting, at jeg ikke mere er afhængig af andre, når jeg skal transporteres fra A til B. Jeg må jo køre i min egen bil.

8. oktober 2008: Jeg får min svigermor til at køre for mig igen. Vi skal ned til kommunens borgerservice, hvor jeg afleverer lægeattesten og ansøgning til kørekortskifte. Materialet sender kommunen til embedslægen som så bedømmer sagen. Jeg får lov til at beholde mit nuværende kørekort indtil videre. Jeg får borgerservice til at udskrive en seddel om at sagen er i gang. Denne seddel kan jeg så fremvise, hvis jeg skulle blive stoppet af politiet.

Jeg får grønt lys af borgerservice til at føre min egen bil. Da den har automatgear er det ikke noget problem for mig at føre den på betryggende måde.


7. oktober 2008: I dag skal jeg til min egen læge. Jeg får min svigermor til at køre mig. Som ben-amputeret skal jeg have ændret mit kørekort. Jeg skal have tilføjet nogle anmærkninger, som fortæller hvilke tilretninger der skal være på et køretøj ført af mig. Dette kræver en lægeerklæring, som man selv skal betale. Jeg får lavet endnu en lægeerklæring, som skal bruges til ansøgning af et handicap parkeringsskilt.

Jeg har kørekort til A (lille og stor motorcykel) og til B (alm. bil)


6. oktober 2008: Bandagisten er igen på besøg i hjemmet for at checke min ben-stump. Han finder alt OK. Vi får en kop kaffe og snakker om løst og fast.

Senere på dagen skal jeg møde til den første genoptræning i fysioterapien hos kommunen. Jeg træner i styrketræningsmaskinerne og laver balance øvelser.


5. oktober 2008: Der er barnedåb i familien. Lille Emil skal døbes og min kone og jeg skal stå fadder. Emils far er bror til min kone. I kirken er det lidt kaotisk. Organisten er en afløser som kun kender få af de salmer som skal synges. Jeg har på dette tidspunkt endnu ikke nogen protese, så jeg står fadder på ét ben - dog hjulpet af mine krykkestokke. Check evt. mine 'Gode Krykke Tips' i menuen. Så kan du se, hvordan jeg bruger mine krykker som støtte, hvis jeg skal stå i længere tid på ét ben.

3. oktober 2008: Det er fredag formiddag og jeg skal møde til indskrivningssamtale hos den kommunale fysioterapi. Samtalen forløber ganske fint. Jeg fortæller om mit forløb fra uheldet og frem til min beslutning om amputation og det efterfølgende genoptræningsforløb på sygehuset. Efter samtalen får jeg en kort rundvisning på etagen. Her er forskellige træningsrum - bl.a. et rum med styrketræningsmaskiner.

Ved 13.00 tiden møder jeg igen til ambulant kontrol på sygehuset. Jeg skal i dag have fjernet den sidste sutur. Jeg har stadig fantomsmerter i det amputerede, hvilket jeg gør læge opmærksom på igen. Han udskriver en recept til mig på en saroten-behandling, som kan afhjælpe fantomsmerterne. Om det hjælper på mine smerter må tiden vise.

Da jeg kommer hjem fra den ambulante kontrol sender jeg min kone afsted til apoteket.

Om aftenen tager jeg den første tablet. Jeg skal tage 2 tabletter i døgnet. Én tablet tages før sengetid og én tablet tages om morgenen.


29. september 2008: Jeg får hjemmebesøg af bandagisten som kommer for at checke min ben-stump.

Jeg modtager brev fra den kommunale fysioterapi og kan noget skuffende konstatere, at jeg først skal til indskrivningssamtale den 13. oktober 2008. Det er simpelthen for lang tid ud i fremtiden. Jeg kontakter den kommunale fysioterapi og gør opmærksom på min skuffelse. Jeg får rykket tiden til den 3. oktober.

Jeg kunne godt efterlyse et bedre automatisk overgangsforløb fra udskrivelsen fra sygehuset til det videre genoptræningsforløb hos kommunen. En ventetid på over 14 dage er helt uacceptabelt.


25. september 2008: Ankommer til ambulant kontrol på sygehuset. Jeg skal have fjernet sutur. Lægen fjerner i dag hvert andet sting. Resten fjernes en uge senere. Jeg gør lægen opmærksom på, at jeg har fantomsmerter. Disse har jeg haft i svingende grad siden amputationen. Jeg fornemmer fantomsmerterne som jagende smerter og stikkende smerter ud i foden. Jeg har haft ondt i det sted, hvor jeg inden amputationen havde smerter op i min hæl efter en indsat nål der havde givet anledning til arvæv. Min ben kan hoppe uhæmmet når jeg sætter i lænestolen hjemme i stuen. Ligeledes føles det som om min fod er i en sko som er 5 numre for lille. Det er til at få spat af - meget irriterende og jeg kan ikke gøre noget for at lindre det.

Lægen noterer at sagen om mine fantomsmerterne tages op igen en uge senere, hvor resten af min sutur skal fjernes.

Jeg kontakter kommunen ang. min videre genoptræningsplan. Jeg får at vide, at jeg vil modtage et indkaldelsesbrev kommende mandag.


20. september 2008: Det er dejligt at være hjemme ved familien igen. Jeg klarer mig fint rundt i huset på mine 2 stokke. Kørestolen sættes i bryggerset i standby position.

19. september 2008: Jeg udskrives til hjemmet. Jeg får udleveret tidspunkt til fjernelse af sutur. Jeg overgår nu til kommunal genoptræning. Jeg får udleveret genoptræningsplan af fysioterapeut på sygehuset. Samme terapeut tager kontakt til kommunen ang. mit videre genoptræningsforløb.

Jeg får udleveret kørestol, badetaburet m.m som lånes med til hjemmet for en periode på max. 3 måneder.


18. september 2008: God fremgang med genoptræning i fysioterapien på sygehuset. Jeg har 2 punkter som er lidt ømme på ben-stumpen.

16. september 2008 / 17. september 2008: Gang-træner i fysioterapien med stokke. Får ros for ihærdighed og gå-på-mod.

15. september 2008: Starter genoptræning i fysioterapien på sygehuset. Jeg træner dagligt 1 time om formiddagen og 1 time om eftermiddagen. Træningen koncentrerer sig om balance og muskeltræning af hofteleddet.

Jeg begynder også at træne i et middelalderagtigt gangstativ som består af en trykpose på benet og et metalstativ udenom. Stativet skal give den ben-amputerede et fornemmelse af at stå på 2 ben igen samtidig med at trykposen afhjælper hævelsen i ben-stumpen. At stå i stativet fandt jeg ikke udbredt behagelig.


13. september 2008: Ben-stumpen er stadig noget hævet. Ingen tegn på infektion. Stumpen måler 46 cm. i omkreds. Behandling med silikone manchet startes med en størrelse som er optil 10% mindre i omkreds end ben-stumpen. Min manchet er str. 40 cm. Jeg får udleveret et skema, hvor jeg skal anføre dato, start tidspunkt, slut tidspunkt, om ben-stumpen og manchetten vaskes dagligt m.m.

Hygiejne er nøgleordet. Det er vigtigt at holde manchetten og ben-stumpen ren ved daglig rengøring med uparfumeret sæbe.

Smerter er aftagende. Smertestillende medicin reduceres.

Jeg foretager valg af bandagist til proteseforsyning. Jeg vælger firmaet 'Jydsk Ortopæditeknik' i Kolding, som har et godt ry og som er fremme i skoene med hensyn til udvikling indenfor området.


12. september 2008: Ben-stumpen er stadig noget hævet. Ingen tegn på infektion. Stumpen måler 46 cm. i omkreds. Behandling med silikone manchet startes. Jeg får udleveret et skema, hvor jeg skal anføre dato, start tidspunkt, slut tidspunkt, om ben-stumpen og manchetten vaskes dagligt m.m.

Hygiejne er nøgleordet. Det er vigtigt at holde manchetten og ben-stumpen ren ved daglig rengøring med uparfumeret sæbe.


11. september 2008: Jeg har det godt. Smertekateteret fungerer fint. Såret tilses næste dag.

10. september 2008: Drænet fjernes fra operationsstedet. Ikke nogen rar fornemmelse, men ud skal det jo.

9. september 2008: Jeg møder på Kolding Sygehus afd. C3 kl. 7.00 til operation. Der er travlt på afdelingen fra morgenstunden, så jeg må vente lidt på personalet. Efter lidt tid modtages jeg af en sygeplejerske, som henviser mig til en enestue. Jeg når knapt nok at klæde om til sygehus dress inden en portør kommer for at køre mig til operation.

På operationsstuen får jeg lagt et smertekateter (popliteakateter) ind i en nerve i venstre baglår, hvorigennem jeg senere skal have smertestillende medicin. Denne metode har jeg også prøvet ved en tidligere operation. Fordelen er, at man kan spare på den stærke smertestillende medicin i form af f.eks. tabletter eller indsprøjtninger, som vil påvirke hele kroppen.

Da smertekarteteret er på plads lægges jeg i bedøvelse og showet kan begynde. Amputationen varer knap 1½ time (start: 09.26 - slut: 10.50). Jeg kan huske, at jeg vågner, da jeg køres ud fra operationsstuen. Jeg har mange smerter og kan stærkt fornemme mit amputerede ben selvom det nu er væk. Man har indlagt et dræn til at suge overskydende blodvædske fra operationsstedet.

Jeg køres til opvågning på Intensiv, hvor jeg kommer rigtig til mig selv. Da jeg efter noget tid 'vejes' OK køres jeg tilbage på afdeling C3. Benet er lagt i en slags kompres-pose. Efter omstændighederne har jeg det godt.

Sidst på dagen er jeg ude af sengen og kan sidde i en kørestol.


.