.
TORBENS HISTORIE
www.tonnysamputationsite.dk

Kontakt Torben: Email: torbenhoei@gmail.com | Facebook: www.facebook.com | Mobil: +45 42760804


.
Her er historien om Torben Linde Mikaelsen som var involveret i et færdselsuheld den 7. august 2015. Dette skulle ændre hans liv for altid.

Inden uheldet var Torben leder af Erhvervsteamet (Embedsmandsværket) i Thisted Kommune samt leder af DanWEC, som er et testcenter for bølgekraftudvikling i Hanstholm.

Amputation kom på tale, da Torbens fodlæge ikke kunne love ham, at situationen ville blive bedre. Foden var knust, så der var stort set ikke nogen hele knogler tilbage i den. Helingen var mangelfuld og hans ankelled fungerede ikke. Han måtte indstille sig på, at skulle bruge rollator/krykker med minimal støtte på den knuste fod resten af livet.
.

Det var en svær beslutning for Torben og han søgte oplysninger alle mulige og umulige steder for at finde ud af, hvad det ville betyde for ham af få foden amputeret. I starten troede Torben at en fodamputation var en amputation af foden ved anklen.

Primo 2016 blev jeg kontaktet af Torben, da han var ved at undersøge sine muligheder efter en eventuel kommende amputation. Jeg inviterede derfor Torben til Kolding, så han kunne se hvordan jeg klarede mig og se min protese og dens funktioner. Jeg følte, at det gav Torben lidt ro på. Beslutningen var dog alene hans egen.

I sommeren 2016 skriver Torben en kronik, som beskriver uheldet, som han selv oplevede det. Læs herunder...


.
Torbens kronik - Om hvordan han selv erindrer hvad der skete:

"Husk at komme hjem."

Det er et udtryk, som min kone altid bruger, når jeg kører hjemmefra. Uanset om det er en onsdag eftermiddag i gråvejr i november, eller en flot solskins-fredag den 7. august 2015, klokken 9.30.

Klokken 9.41 samme dag, tog mit liv en drejning og mit livs kamp begyndte. Uden jeg selv vidste det.

Klokken 9.41 resulterede et uheld i modsatte vejbane, at jeg blev ramt af den ene implicerede bil. Hvis bare jeg var kørt i bil den dag. Men det var jeg ikke. Den dag var jeg på min gode vens motorcykel. Et spilsekund efter jeg blev ramt fløj jeg gennem luften. Alting hvirvlede rundt. Der var asfalt, blå himmel, buskads og asfalt igen. I noget der føltes som forholdsvis lang tid fløj jeg. Jeg vidste godt, at jeg var ramt af en bil. Jeg vidste også godt, at jeg var kommet til skade. Alt sammen vidste jeg i de sekunder jeg fløj gennem luften.

Pludselig ramte jorden mig. Alt min luft forsvandt. Mine lunger blev helt tømt og jeg rullede videre. Da jeg endelig lå stille, kunne jeg høre fugle der kvidrede. Fugle interesserer sig åbenbart sjældent for trafikuheld tænkte jeg, mens jeg forsøgte at trække vejret. Der skete ikke rigtig noget, det var som om min krop havde glemt hvordan den skulle gøre. Mon det er sådan her, det føles når man dør?”, spurgte en ikke kendt stemme inde i hovedet. Helt klart og tydeligt. Ikke som en tanke registreres i hjernen. Det var en klar stemme der spurgte mig om det er sådan det føles, når man dør. Jeg svarede ikke. For jeg kendte ikke svaret.

Jeg strakte i stedet begge arme helt ud til begge sider og pludseligt var det som en prop, der slap og det der føltes som iskold ilt strømmede ned i lungerne og blev varmet op til lava, der bare steg og steg til jeg begyndte at skrige smerten ud til hele verdenen.
Styrhjelmen fik jeg løsnet og trukket af hovedet fordi jeg troede, at den varme lava ville vælte ud af munden på mig. Der kom ingen lava og mine skrig var afløst af brøl. Sådanne dybe, dyriske brøl som kun det inderste urmenneske kan afstedkomme. Den varme lava kølede sig ned igen og blev til varm, tør og livsgivende luft.

Så blev det sort.
Der i det sorte, var der stille. Helt stille. Ingen biler, ingen brøl og ingen fugle der forsøgte at tilkalde en mage. Det var rart, trygt og lava - frit, at være i det sorte. Nede i bunden af det sorte, kunne jeg pludselig registrere et lille prik. Hårdt. Insisterende. Nål-igennem-hud-prik. Der var eet prik, som blev efterfulgt af endnu et et sekund senere. Tredie prik hurtigt efter og ved fjerde prik gik det så stærkt at pauserne mellem nåle - prikkene forsvandt. Til gengæld blev smerten større og større. Smerten eksploderede fra bunden af det sorte, lige op i ansigtet på mig i et kraftigt blizt-lys. Smerte, lys og en brusende lyd var symfonien der ramte mig. Brølene fra mig selv, begyndte igen. Denne gang højere og på en måde også mere insisterende. På hvad ved jeg stadig ikke.

Efter noget som føltes som en evighed med smerte åbnede jeg øjnene og kiggede ned af mig selv. MC-bukserne var revet i stykker og min venstre sko sad helt skæv og klemte pludseligt rigtig meget. Smerterne blev langsomt mindre og jeg fik også lidt fornuft tilbage. Jeg brølede dog stadig og stadig insisterende. Jeg opdagede at det ikke var min sko, der sad skævt. Det var min fod der sad skævt. Jeg forsøgte at sætte mig op. Men jeg kunne ikke komme op. Min ryg var låst fast. Som et ikke mærkbart hold i ryggen tænkte jeg. Brølene ophørte og blev til støn der kom i takt med min vejrtrækning. Jeg vidste ikke hvad jeg skulle gøre. Så jeg begyndte at brøle igen. Højt og kaldende. Til højre kunne jeg se bilerne der holdt længere nede af landevejen. Der var en del aktivitet dernede og en del mennesker. Pludselig så jeg en mand der kom løbende imod mig. Jeg stoppede med at brøle og min første tanke var, at det var pinligt, at jeg bare lå her og brølede når der tilsyneladende var mennesker i bilerne der var kommet til skade dernede. Manden satte sig bag mig og begyndte at holde mit hoved fast. Jeg tænkte, at det selvfølgelig var det rigtige at gøre, for med det hold i ryggen jeg havde fået var det
naturligvis vigtigt, ikke at gøre skaden værre. Da jeg igen kiggede ned langs min krop igen, sad der en mand på hug nedenfor mine fødder. Han ser rar ud, tænkte jeg.

Jeg lukkede øjnene og det sorte kom igen. Brøleriet forstummede og alting føltes rart og trygt igen. Ingen lyde, ingen fremmede mænd der holdt mit hoved eller rare mænd ved mine fødder. Jeg vågnede ved at en mand ruskede mig, mens han professionelt sagde: ”Sådan. Det var godt. Kan du lige åbne øjnene for mig?” Det var en rar mandestemme. Måske det var min rare fod-mand, der talte?

Der sad en ny mand. En mand i Falcktøj, som sad på hug ved min højre side. Da jeg åbnede øjnene slap han mig og begyndte at klippe motorcykeljakken i stykker nede fra højre ærme. Jeg var vildt bange for at han skulle stikke mig med saksen. Så begyndte han at pludre løs om alt muligt. Der var ingen sammenhæng i det han sagde. Det var som om han havde taget en masse ord fra forskellige sætninger og blandet det hele sammen og dannet nye vrøvle-sætninger ud af dem. Høfligt forsøgte jeg at tale med ham. Lidt ligesom man taler med et lille barn, der kan tale mange ord, men endnu ikke har styr på, at danne sætninger, mens jeg tænkte på om det var en god idé at han sad og klippede med en saks så tæt på et andet menneske.

Da han var nået gennem hele mit højre ærme kom saksen til syne. Den havde sådan en afrundet og bukket kant. Min første tanke var at han sikkert var meget svagt begavet eller skadet på anden måde og han var i en eller anden form for støttet beskæftigelse og derfor talte så underligt og derfor havde fået en speciel saks som ikke kunne skade ham selv eller andre. Jeg smilede til ham og lod være med at svare mens han vrøvlede løs med alle sine ord uden sammenhæng.

En ung kvinde kom til syne ved siden af. Hun stak mig med en sprøjte i armen. I sprøjten var der en varm væske som spredte sig fra armen ud i kroppen. Hun talte i et mystisk fremmed sprog som jeg slet ikke kunne genkende. Så jeg forsøgte bare at smile hver gang hun sagde noget til mig. Til sidst havde ham manden i beskyttet beskæftigelse fået klippet mit tøj af over hele kroppen. De rullede mig om på siden og ned igen på et hårdt stykke plade. Spændte mig fast og løftede mig op i verdens mindste helikopter. Inde i helikopteren var der en ny mand og mindst 100 grader varmt. Min mund blev tør som sandpapir. Jeg opgav på forhånd at tale med den nye mand og lukkede i stedet øjnene og det sorte omsluttede mig igen. Her var rart at være.

Jeg mærkede et skarpt hvidt lys og en stemme der (endelig) talte et normalt opbygget dansk. Jeg åbnede øjnene og så en traume-stue på et sygehus, en masse mennesker der løb rundt og en mand i blåt tøj kiggede på mig og sagde: ”Hej, velkommen tilbage. Ved du hvor du er og hvad der er sket?” Ja!”, svarede jeg og følte mig klar, til stede og ret godt tilpas i det skarpe hvide lys.

Efter operationer, behandlinger og amputation kom jeg hjem. Hjem med brækket ryg, to brækkede ben og et underben der ikke kunne reddes og derfor erstattet af en protese. Jobbet er røget pga. sygdommen, men familien har trukket sig tættere sammen. Stærkere og mere solid end nogensinde før. Genoptræningen er forsat i gang, men det ender med et godt resultat og et resultat som er 95 % af det jeg havde inden 7. august 2015 klokken 9.40

Jeg har kæmpet, sejret og jeg er verdens mest stolte mand, der altid husker at komme hjem.