.
FANTOMSMERTER
www.tonnysamputationsite.dk


Hvad er fantomsmerter?...

Inden min amputation blev jeg ofte spurgt om jeg ikke var bange for 'fantomsmerter' efter indgrebet. Jeg svarede henkastet, 'at grunden til folks fantomsmerter måtte være psykisk betinget'. Jeg blev snart klogere... Da min amputation var overstået og jeg blev kørt til opvågningen på Sygehuset, så havde jeg  stærke fornemmelser af mine tæer og det gjorde ondt i det som ikke var der mere. Da fandt jeg på den hårde måde ud af, at jeg havde taget fejl. Kort efter udskrivelsen fra sygehuset havde jeg ikke længere de store smerter i stumpen, men jeg havde tydelige fantomsmerter eller fornemmelser i den mistede del af mit ben efter hjemkomsten.


Nogle personer har stærkere smerter end andre og jeg synes, at det er svært at definere hvordan det gjorde ondt. For mit vedkommende var det en strålende fornemmelse ud i tæerne og til tider føles det som om, at min hæl blev klemt. Jeg har også oplevet fornemmelsen af at have en for lille sko på, så tæerne blev klemt bagover. Smerterne/fornemmelsen er ikke at sammenligne med det at slå sig og så have ondt.

Nerverne i benet blev selvfølgelig skåret over ved indgrebet og ved at røre ved specielle punkter på lægmusklen kan jeg stadig fremprovokere nogle stråle fornemmelser ud i den amputerede del.

Jeg gjorde lægen opmærksom på mine fantomsmerter på 16. dagen efter amputationen, hvor jeg fik fjernet hvert andet sting i såret. Lægen gjorde notat om, at der skulle følges op på sagen ved næste konsultation en uge senere.

Den 24. dag blev resten af mine sting fjernet. Jeg havder stadig fantomsmerter og lægen udskrev en recept til en Saroten-behandling. Jeg fik nogle tabletter som hed 'Amitriptylin DAK, 25 mg'. Behandlingen tog jeg i ca. 1 uge med 1 tablet før sengetid og 1 tablet om morgenen. Det holdt fantomsmerterne borte i løbet af dagen. 'Amitriptylin er et antidepresiva, som har en del bi-virkninger bl.a. træthed, som jeg blev berørt af. Efter en uge med tabletterne valgte jeg, at prøve at stoppe. Jeg havde efterfølgende ikke været berørt af fantomsmerter. Tabletterne står nu standby på hylden derhjemme - i tilfælde af et tilbagefald.

I dag hvor der er gået lang tid siden amputationen, så har jeg kun meget sjældent ubehag i form af fantomsmerter. Så alt i alt er jeg sluppet billigt.

Jeg har søgt information omkring fantomsmerter på nettet og her fundet en artikel fra 'Ugeskrift for læger'. Artiklen gav mig en god forståelse af hvad fantomsmerter er. Du kan selv læse artiklen ved at klikke på linket herunder.

Her er yderligere et par artikler på engelsk, som kan have interesse: